Gierzwaluwbescherming

VogelwerkgroepGierzwaluwbescherming, een must!
De gierzwaluw wordt bedreigd. Waarom? Niet omdat het beestje zoveel schade aanricht. Neem bijvoorbeeld de ontlasting. De vervuiling door ontlasting die de vogel veroorzaakt is minimaal. Dat komt omdat gierzwaluwen nagenoeg 24 uur per etmaal vliegen. Lees verder over
deze vogel bij Gierzwaluw.

Gebrek aan nestgelegenheid
De populatie is echter de laatste jaren sterk afgenomen door gebrek aan nestgelegenheid. De gierzwaluw is holenbroeder. Het gebruik van moderne bouwtechnieken en toepassing van geavanceerd isolatie-materiaal maakt het voor deze bijzondere vogel steeds moeilijker geschikte holtes te vinden.

VogelwerkgroepGierzwaluw beschermen
Je kunt de gierzwaluw helpen door particulieren, projectleiders, architecten, aannemers en gemeenten bewust te maken. Dus duidelijk maken dat deze vogel geen overlast bezorgt bij broedgevallen in woningen en gebouwen. De gemeente De Ronde Venen staat hier positief tegenover. Gelukkig hebben gierzwaluwen dus hier de wet met zich mee. Het hele jaar door mogen nesten niet worden verwijderd omdat zij na terugkomst uit Afrika alleen gefocust zijn op hun oude nestplaats. Bij verwijdering zullen ze jaren blijven zoeken naar die nestplek.

Het giergeluid van deze vliegkunstenaar in je leefomgeving is helaas meer en meer nostalgisch geworden. Dit mooie zomergeluid kun je behouden door te zorgen voor bescherming en nestgelegenheid.

Het spannende nieuwe seizoen 2021 staat voor de deur!! Inmiddels is Kolonie Mijdrecht uitgegroeid tot een van de grootste met de meeste uitgevlogen jongen. Neem een kijkje bij: https://www.gierzwaluwenonline.nl.

Lees verder over Gierzwaluwbescherming in de Ronde Venen en Uithoorn en over wat jij kunt doen via Vogelvriendelijke voorzieningen.