Floron Eindejaars plantenjacht

FLORON doet onderzoek naar en beschermt wilde planten in Nederland. Met inventarisatieprojecten probeert Floron antwoord te krijgen op de vragen: Waar komen de planten voor? Hoeveel zijn het er? Gaan ze voor- of achteruit? Eén van die projecten is de Eindejaars plantenjacht. In de winter van 2016 telden plantenliefhebbers voor de 3e keer overal in Nederland de bloeiende planten.  

Reden plantentelling
Deze inventarisatie geeft antwoord op de vraag welke planten er midden in de winter nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Daar is nog niet zoveel kennis van omdat in de winter de blik niet echt op planten is gericht. Het is de bedoeling dat de plantenjacht hierin verandering brengt. 

IVN DRVU - Werkgroep Planten. EindejaarsplantenjachtSoorten planten
Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen mogelijk ook de echte voorjaarsbloeiers al wat eerder te bloeien op een zonnig en beschut plekje.

Meedoen
Iedereen kan meedoen. Onderstaand de eenvoudige regels.

Nr. Regel
1 Kies een moment met goed weer voor een wandeling. Doe dit vanaf Eerste Kerstdag, gedurende 9 dagen
2 Noteer gedurende 1 uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan. Losse foto’s en meldingen van bloeiende planten mogen ook. Je hoeft geen aantallen te noteren
3 Geef de resultaten door aan Floron. Vul hiervoor het meldingsformulier in. Of doe dit via NOVA-app (alleen met stadium: bloeiend)
4 Tel je de bloeiende planten in je tuin? Voer dan je waarnemingen in op tuintelling.nl
  Als je meegaat met een INV-excursie in het kader van deze telling, zorgt de gids voor het melden van de waargenomen wilde bloeiende planten

Doel gegevens
Met de ingestuurde soortenlijstjes maakt Floron een lijst van alle gevonden soorten. De eindstand wordt in januari bekend gemaakt via Vroege Vogels en Natuurbericht Ook wordt gekeken naar wat voor soort planten het zijn. Zijn het typische voorjaarsbloeiers? Gaat het om soorten die pas in de nazomer bloeien? Of zijn het soorten die bijna het hele jaar door bloeiend te vinden zijn? Bloeien in tuinen heel andere planten dan elders?

Welke planten tellen en waar
Tel geen uitgebloeide planten. Tel alleen bloeiende planten en grassen. Duidelijk dode planten, planten met alleen zaden tellen niet mee.
Bij grassen, zoals straatgras kun je controleren of er meeldraden uit de aartjes steken.

Probeer te variëren in het gebied dat je bezoekt. Zie je meer bloeiende planten in de stad of in de tuin dan op het platteland of op de hei? Bezoek dus gerust verschillende gebieden. 

Sneeuw en vorst
Kies voor de wandeling op een moment dat er geen sneeuw ligt. Ligt er wel sneeuw, probeer dan een foto te maken van een ingesneeuwde, maar nog goed herkenbare, bloeiende plant en stuur die naar Floron op.

Onderstaand de belangrijkste tips bij het zoeken naar winterbloeiers

Nr. Tip
1 Zoek op beschutte plekken. Onder bomen, naast en half onder struiken is de warmteuitstraling minder en heeft het dus minder hard gevroren
2 Zoek dicht langs gevels van gebouwen. Ook daar is het iets warmer. We isoleren onze woningen steeds beter, maar een beetje warmte ontsnapt en zorgt dat het net niet vriest.
3 Zoek langs de kust. Van Cadzand tot Schiermonnikoog was het gemiddeld 2 graden warmer dan in de rest van het land. Hier heeft het ook minder gevroren. In 2015 werden de meeste bloeiende planten in Zuid-Holland en Zeeland gevonden.

Nog vragen 
Ga naar de site voor meer informatie: Floron Of stuur een e-mail naar plantenjacht@floron.nl of stel je vraag op Facebook

Naar Eindejaars plantentelling