Column week 29, Zwanen leren langzaam

Zwanen leren langzaam

Vlak bij mijn huis is er maar één zwanenpaar. Zwanen hebben nu eenmaal een territorium, ‘hun terrein’, en daar komt geen andere zwaan binnen.

Vorig jaar heeft dit zwanenpaar er een potje van gemaakt. Man zwaan zat lui op de kant en liet vrouw zwaan modderen met 6 pullen. Er bleven er 2 over. Dit voorjaar zag ik ze toch weer baltsen. Vrouw zwaan is blijkbaar verdraagzaam.

Ze had eind maart moeten gaan broeden. Maar de hele maand april zie ik ze samen in mijn vijver. Pas eind april zie ik de man alleen. Het kan niet anders of vrouw zwaan zit op een nest. Maar nergens kan ik het nest vinden, hoe goed ik ook zoek.

Het is dus toch een verrassing als het paar begin juni tevoorschijn komt met 7 pullen.

Het gaat nog steeds niet helemaal zoals het hoort: vader zwaan houdt een metertje afstand van de familie.

Man en vrouw zorgen samen voor de jonge zwaantjes. Maar af en toe zwemt man zwaan weg en gaat op de kant zitten.

De vrouw heeft bijgeleerd: ze heeft alles beter onder controle dan vorig jaar. Toen zwommen de pullen alle kanten op. Nu gaat dat heel georganiseerd. Als ze vindt dat ze met haar kroost verderop moet gaan zwemmen de jonge zwaantjes in een keurig rijtje achter haar aan. Maar voor je het weet is er toch een zwaantje weg…

Eind juni kom ik terug van vakantie. Verrassing! Er zijn nog steeds 7 jonge zwaantjes! En ze zijn nu al zo groot, dat ze niet meer door bijvoorbeeld ratten te pakken zijn.

Maar man zwaan laat het nu bijna helemaal afweten: heel soms zwemt hij even mee. Maar al gauw zwemt hij weg. Gaat op zijn gemak verderop wat eten en dan weer lui op de kant zitten.

Is vrouw zwaan te verdraagzaam of man zwaan te hardleers?

Catherine

Digitale krantversie Column 2018-29, 18 juli 2018, pagina 12

Naar columns 2018