Werkgroep Kerkuilen
Coördinator: Wiel Bruls
Leden werkgroep: Nick Vogels, Nina Vogels, Ank van den Berg, Martin Keulen, Math Roberts, John van Heur, Frans Frijns, Wim Hoogland, Paul Bouwman, Jos van Bilsen, Henk Vossen, en Sef Metselaars.
Doelstelling:
Ons doel is om de kerkuil te beschermen door hen een veilige nestgelegenheid te bieden in gebouwen zoals kerken en boerenschuren, zodat de soort behouden blijft en niet opnieuw verdwijnt zoals in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Destijds was de kerkuil bijna uitgestorven door veranderingen in de agrarische sector, zoals de schaalvergroting van de landbouw, het niet langer opslaan van graan in schuren, en het gebruik van landbouwgif.
Geschiedenis van de werkgroep Kerkuilen van het IVN Schinnen:
De werkgroep is opgericht in 1990 en begon toen met het zoeken naar geschikte plaatsen in kerken en boerenschuren. Er werd contact opgenomen met de bewoners om te vragen of we een nestkast mochten plaatsen. De bewoners waren enthousiast, vooral omdat er dan misschien een kerkuil op hun erf zou komen. De eerste jaren kregen we de nestkasten van het toen nog bestaande IKL. Later, toen de populatie van de kerkuil in heel Nederland weer op peil was en het aantal broedparen was gestegen van enkele in 1960 tot 3000-3500 broedparen (de goede stand van vóór 1960), moesten we de nestkasten zelf aanschaffen. Op dit moment hebben we 20 locaties met 27 nestkasten, waarvan 2 in Duitsland, in Hillensberg.
Ook laten we jonge kerkuilen ringen, als we een ringer beschikbaar hebben. Alle gegevens worden doorgegeven aan SOVON, zodat er zicht blijft op hoe het met de kerkuil is gesteld.
Activiteiten:
Om dit te bereiken, zijn diverse kerkuilenkasten opgehangen. Jaarlijks worden deze meerdere keren door ons gecontroleerd, en de bevindingen worden gepubliceerd.
Bijzonderheden:
De kerkuilenwerkgroep is ook gevraagd door Bionet Natuuronderzoek om, samen met het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie) in Wageningen, mee te werken aan het onderzoek “LichtOpNatuur.” Dit onderzoek richt zich op de vraag wat onze nachtelijke lichtvervuiling doet met de kerkuilen.
Resultaat:
De bescherming van de kerkuil door de kerkuilenwerkgroep Beekdaelen – Schinnen levert bevredigende resultaten op.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de coördinator via e-mail: info@ivnschinnen.nl