Wandeling 12 maart 2023

De wandeling was deze keer in de omgeving van Ohé en Laak. Hoewel het om 9.00 uur regende, was het om 09.30 droog. Gedurende de rest van de wandeling bleef het droog en af toe kwam het zonnetje tevoorschijn. Wij waren deze keer met 13 deelnemers. Vier deelnemers kwamen uit de omgeving van Ohé en Laak, dus weer nieuwe gezichten. De meeste deelnemers hadden niet eerder in dit gebied gewandeld. De wandeling voerde ons door een gebied omsloten door enkele plassen en de snel stromende Maas. Omdat er ook Koninkpaarden en Galloway runderen in het gebied liepen, was het hier en daar erg modderig. Tijdens de wandeling zagen wij de vele vraatsporen van de bever en hier en daar van reeën. In de zandbodem bij de maas zagen wij de pootafdrukken van bevers en reeën.

De route voerde verder langs het voormalige kasteel Walburg. Begin 2oste eeuw is het helemaal afgebroken nadat het al tijden verwaarloosd was. De contouren zijn met staaldraad zichtbaar gemaakt. Ook staan er panelen met tekst. Iets verder kwamen wij bij de Hompesche Molen. Deze molen was gebouwd door de eigenaar van kasteel Walburg. Omdat hij de molen vanuit zijn kasteel wilde zien, werd de molen 37 meter hoog. Het is de hoogste molen van Limburg. In de molen konden wij naar een filmpje kijken over de geschiedenis van de molen en het kasteel. Het was een banmolen. Dus alle boeren moesten er hun koren laten malen.

Bij de molenplas staan enkele versteende bomen van 1500 tot 2000 jaar. Zij zijn opgegraven bij het winnen van het grind.

Het was weer een mooie wandeling en wij hebben er van genoten.

Huub Janssen