Nachtzwaluw excursie

IVN afdeling Barneveld houdt op vrijdagavond 2 juni een nachtzwaluw excursie. Deze avond gaan we op zoek naar de mysterieuze nachtzwaluw. Op de grens van dag en nacht, als de laatste zonnestralen de boomtoppen verlichten, verstilt de heide, verstilt het bos. We horen de laatste vogels zingen, een veldleeuwerik nog hoog in de lucht.

En dan, plotseling, misschien nog nauwelijks te horen, een geheimzinnig snorrend gezang. Even later beantwoord van een plek verder op de heide. Het is de tijd van de nachtzwaluw! Ineens komt er een donkere vogel op ons afgevlogen, lijkt ons te verkennen door om ons heen te vliegen tot zijn nieuwsgierigheid is bevredigd. Dan wellicht vlakbij weer die, nu veel luidere, typische zang: snorrend, aanzwellend en weer afnemend als zijn kop zich van ons afwendt. Hij zingt het in de rondte: dit is míjn gebied. Als dat voor elke naburige vogel duidelijk is, wordt het tijd om méér indruk te maken op de vrouwtjes. Vleugelklappend, langzaam vliegend, vlinderend pronkend met de witte staartpunten vindt de hofmakerij plaats.

Dat alles hopen wij te aanschouwen op deze bijzondere avond tijdens een sfeervolle wandeling van circa 3 km.

Opgeven vooraf is noodzakelijk in verband met de beperkte deelname. Het verzamelpunt is in Barneveld. Meer informatie wordt vooraf per mail verstrekt. We vertrekken om 21.00 uur en zijn circa 24.00 uur weer terug.

De gidsen zijn Daan Kuiper en Kees Verduyn. Voor aanmelden en verdere vragen kunt u terecht bij Daan Kuiper: akuiper@solcon.nl.

De excursie is voor leden, donateurs en kinderen tot 12 jaar gratis. Niet- leden betalen € 3,50 per persoon, maar kunnen zich ook ter plekke opgeven als lid of donateur (en zo ook de andere excursies gratis deelnemen). Hiervoor is een formulier bij de gids aanwezig.

Graag tot 2 juni aanstaande!

  • Kosten: De excursie is voor leden, donateurs en kinderen tot 12 jaar gratis. Niet- leden betalen € 3,50 per persoon, maar kunnen zich ook ter plekke opgeven als lid of donateur
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina