Verslag lezing Regenwormen – Jeroen Onrust Landschap

Verslag lezing Regenwormen – Jeroen Onrust

Assen 19 februari 2022

Op donderdagavond 17 september heeft bioloog en wormenonderzoeker Jeroen Onrust een boeiende lezing gehouden in het Duurzaamheids Centrum Assen.

Hij liet de bezoekers onder meer kennis maken met diverse soorten regenwormen, hun gedrag en de rol die ze spelen in de voedselvoorziening voor weidevogels. Hoogtepunt van de avond was het bekijken en bespreken van de wormen die de bezoekers hadden meegenomen.

Assenaar Jeroen vertelde interessante verhalen over bijvoorbeeld de voedselopname, de voortplanting en het gedrag bij diverse verschillende omstandigheden. Ook vertelde hij aan de aan de hand van diverse door hem uitgevoerde onderzoeken dat het slecht gesteld is met de staat van het boerenland. De bodemvruchtbaarheid heeft flink te lijden onder invloed van bewerking door zware machines, kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Na de pauze mocht men meegebrachte regenwormen uit eigen tuin laten zien aan Jeroen. Hij vertelde dan welke hoofdsoort het was (rode of grijze regenworm) en liet zien en voelen wat de specifieke kenmerken zijn van deze interessante ongewervelde diertjes.

WormenLezing05

Op een gegeven moment stond menig bezoeker met één of meerdere regenwormen in zijn of haar handen. Zij konden ervaren dat regenwormen ‘haren’ hebben! Weliswaar niet overdadig, maar er zijn kleine, zogenaamde borstels aanwezig. Deze borstels geven de regenwormen onder meer grip bij het graven en staan meestal achterwaarts gericht. Als men een regenworm van voor naar achteren tussen de vingers liet glijden gaven de borstels weinig weerstand maar als men dit van achteren naar voren probeerde werd de aanwezigheid van de borstels duidelijk merkbaar.  Die borstels, maar ook onderdelen zoals de segmenten en het zadel waren onder de door Jeroen meegebrachte microscoop nog beter te zien. 

WormenLezing04

Er hadden zich 21 personen ingeschreven voor de de lezing. Dat kunnen er bij toekomstige lezingen hopelijk meer zijn, nu de Corona regels versoepeld zijn.

WormenLezing02

Bent u geïnteresseerd geraakt? Doe dan mee aan de wormentelling op 9 en 10 april. Meer informatie, met een link naar de website voor het inleveren van de resultaten, volgt later in een afzonderlijk nieuwsbericht.

Frank Huisman

Ontdek meer over

Deel deze pagina