Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

Wandelroutes

Als u een wandeling in de omgeving van Apeldoorn wilt maken, kunt u een van deze routes gratis downloaden. (zie het menu links)
Komt u tijdens uw tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl.

NIEUW: Wandelroute Het Leesten en Bakenberg

Deze wandeling van ongeveer 6 kilometer voert u door bos en heide, en langs een ven in glooiend terrein. Het gebied ten zuiden van Ugchelen is eigendom van Staatsbosbeheer. Tijdens deze tocht maakt u een klimmetje naar de Bakenberg. Deze flinke heuvel van ongeveer zestig meter hoogte is onderdeel van de stuwwal van de Veluwe, gevormd in de voorlaatste ijstijd. Bij de routebeschrijving is informatie opgenomen over speciale bezienswaardigheden. Parkeren bij transferium Het Leesten.
Download de (gratis) route.

NIEUW: Wandelroute langs de Koppelsprengen, de Bakenberg en het Salamandergat ten zuiden van Ugchelen.

Deze wandeling is ongeveer 6 kilometer en niet geschikt voor kinderwagens en/of rolstoelen.
Startpunt is dorpshuis Ugchelens Belang, Bogaardslaan 81 in Ugchelen. Parkeren achter het dorpshuis.
Download de (gratis) route.

NIEUW: Wandelroute Het Woudhuis (gemarkeerde paaltjesroute)

Landgoed Het Woudhuis is gelegen in het overgangsgebied tussen Veluwe en IJsselvallei. Het ligt ten oosten van Apeldoorn en is ongeveer 225 hectare groot. Het landgoed heeft naast een natuurhistorisch ook een belangrijk cultuurhistorisch verleden.
Deze wandeling is ongeveer 4 kilometer en niet geschikt voor kinderwagens en/of rolstoelen. De geheel beschreven route is ook gemarkeerd door paaltjes met een blauwe kop.
Download de (gratis) route.

Wandeling Koninklijke voetstappen.

Een wandelroute van Station Apeldoorn – Wenumse Watermolen (8,5 km). Naar keuze terug met de bus of lopend door Wiesel en langs Paleis Het Loo (9,5km, met diverse mogelijkheden om de wandeling af te breken en met de bus verder te gaan)
Download de (gratis) route.

Wandelroute door het Wieselsche bosch (Kroondomein)

Een wandeling van circa 10 kilometer (Inkorting tot 4 kilometer mogelijk). Je loopt door een gevarieerd boslandschap met wat hoogteverschillen. De route loopt o.a. langs de Koningseik, De Cathedraal, het Peter Gerritsboompje en de Kroezebeuk.
Let op: Dit deel van het kroondomein is voor publiek gesloten tussen 15 september en 25 december.
Download de (gratis) route.

Routes vanaf De Cantharel

IVN Apeldoorn heeft drie wandelroutes gemaakt vanaf Hotel/Restaurant de Cantharel in Ugchelen. Je kunt de meeste routes via een beschrijving met informatie en kaart en/of via een GPS lopen.
Kies en download hier de wandelroutes

Wandelroute Hoog Soeren

Deze wandeling van ongeveer 6 km gaat door de uitgestrekte bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo rond het pittoreske dorpje Hoog Soeren. Je kunt de route via een beschrijving met informatie en kaart lopen.
Download hier de wandelroute

Wandelroutes vanaf Zorgcentrum Casa Bonita

In samenwerking met zorgcentrum Casa Bonita zijn 7 (rolstoel)wandelroutes ontwikkeld.
Ze zijn gratis te downloaden of verkrijgbaar aan de balie van Casa Bonita.
Kies en download een wandelroute

Wandelingen uit 'Natuur ontdekken'

Natuur Ontdekken is een boekje met 9 wandelingen om de natuur rondom Apeldoorn te ontdekken. De wandelingen voeren door bekende en minder bekende natuurgebieden op de Veluwe, het grootste natuurgebied van Nederland. 
Dit boekje is inmiddels uitverkocht. Op onderstaande pagina vind je de laatste wijzigingen.
>> Meer informatie

NIEUW: Bomenroute door het Zuiderpark

In ontwikkeling i.s.m. Helicon opleidingen.

Na een grote metamorfose zijn er ruim 400 bomen bij gekomen, met langs een speciale bomenroute 141 verschillende boomsoorten. Je kunt er ook in het najaar fruit plukken in de boomgaarden. Voor wie van actie houdt zijn er fitnesstoestellen, een skatepark en groene speelplaatsen. Aan de rand van het park ligt DOK zuid, met een horecavoorziening en het wijkontmoetingscentrum.
Binnenkort vind je hier een aantrekkelijke wandelroute langs alle bomen.

Bomenroute door het Mheenpark

Wandelroute langs paaljes door het Mheenpark.

In het Apeldoornse Mheenpark kun je kennis maken met zevenentwintig verschillende boomsoorten dankzij naambordjes.
In een apart boekje lees je meer over de bomen langs de route.
>> Meer informatie en download

Loop eens een ommetje

Gratis een rondje om: 's avonds even een blokje om of tussen de middag met of zonder collega's aan de wandel? Ommetjes zijn korte wandelingen van maximaal 2 kilometer.