Drie Sprengen

5.5 KM
(9)

Deze wandeling voert langs de bronnen van een drietal ‘sprengen’. In het kort zijn sprengen in de helling van de Veluwse stuwwal uitgegraven waterlopen die het op een hoger niveau aanwezige grondwater ‘aftappen’. Sprengen werden vanaf de 17e eeuw als regel aangelegd ten behoeve van watermolens: voor de aandrijving van het molenrad en als (heel schoon) proceswater. In onze omgeving betrof dat meest papiermolens en later wasserijen.

De 3 sprengen
De bronnen of ‘sprengkoppen’ van de Winkewijert liggen in een bosje aan de zuidkant van Ugchelen. Vandaar loopt de spreng als een groenblauw lint in noordoostelijke richting door de wijk De Bouwhof langs de vroegere molenplaats Winkewijert om uiteindelijk in de Grift uit te komen.
Aan de overkant van de Laan van Westenenk kom je in een tweede, fraai bosgebiedje waar zich de talrijke sprengkoppen van de Kayersbeek bevinden. Deze oorspronkelijk natuurlijke beek in Apeldoorn-Zuid werd ten behoeve van de Keyertsmolen westwaarts verlengd met vele sprengen.
Zuidelijk van de Egerlaan is de nieuwe wijk Ugchelen Buiten gesitueerd. Om deze wijk heen stroomt de Zwaanspreng. Indertijd is deze spreng gegraven om het Apeldoorns kanaal van extra water te voorzien. Na opnieuw oversteken van de Laan van Westenenk loop je via de tweede, zuidelijke tak van de Zwaanspreng terug naar de startplaats.

Meer weten? Fout melden?
Deze en ook andere routes in en rondom Apeldoorn vind je op www.ivn-apeldoorn.nl
Kom je tijdens de tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl
(versienummer route 2022-10)

Locatie

Parkeerplaats Zr Meyboomlaan / viaduct A1, Ugchelen
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina