Rondje Woudhuizen

4.0 KM
(6)

Wandel door de rijke geschiedenis van landgoed Woudhuizen en voel de sfeer in deze oase van oud groen.
Je loopt door bos, oude lanen, langs houtwallen en historische gebouwen. Het landgoed is een aaneenschakeling van landgoederen, waarvan oude kaarten ons leren dat de lijnen in het landschap vrijwel hetzelfde zijn gebleven. Het zal er – gezien de natte weergave op veel plekken – toen grotendeels nat en moerassig hebben uitgezien.
Laat je verrassen door de onverwachte doorkijkjes, de kleinschalige omsloten bloemrijke weilanden en vennen. Aantrekkelijk voor veel insecten, amfibieën, knaagdieren en vogels. Ontdek het zelf!

Deze wandelroute is in samenwerking met Natuurmonumenten gemaakt. De route is gemarkeerd door paaltjes met een blauwe kop en niet geschikt voor kinderwagens en/of rolstoelen. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Woudhuizen wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1582, als het door schenking in handen komt van het St. Catharina Gasthuis in Arnhem.
In 1860 koopt de familie Tutein Nolthenius het westelijk terreingedeelte en bouwt daarop de villa Het Woldhuis. In 1964 koopt de Gemeente Apeldoorn het oostelijk deel en in 1975 wordt het landgoed door verwerving van het westelijk deel weer herenigd. Eind twintigste eeuw komt daar het gebied ‘t Schol bij.
Begin 21e eeuw is het landgoed opgenomen in het gemeentelijk groenbeleid De Groene Mal en daarmee tot de grootschalige ecologische verbindingszones die voor lange termijn veilig worden gesteld om groene oases in het stedelijk gebied met de landelijke omgeving van Apeldoorn te verbinden.

De Gemeente Apeldoorn is eigenaar van het landgoed, dat vanaf 2020 in beheer is bij Natuurmonumenten.
Het belangrijkste doel van het beheer is duurzame instandhouding met, waar mogelijk, verbetering van de natuur- en cultuurhistorische waarden. Cultuurhistorische aspecten zijn bijvoorbeeld lanen, houtwallen en singels. Een aantal specifieke beheersmaatregelen ten gunste van de fauna is: graven of herstellen van poelen, in stand houden van hakhout, dode bomen niet opruimen, zorgen voor rustige gebieden, in het broedseizoen zo min mogelijk werken in het terrein en beheersjacht in plaats van plezierjacht. Door deze wijze van beheer is de soortenrijkdom van flora en fauna de laatste jaren toegenomen.

Wil je reageren op of een beoordeling geven van een route, gebruik dat DIT FORMULIER 

(Versie 2023-10)

Locatie

Parkeerplaats Woudhuizen / Woudhuizermark/Zutphensestraat Apeldoorn
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina