Paleispark Het Loo

5.5 KM
Apeldoorn
(8)

De naam is eigenlijk misleidend. Ja, er staat een paleis en ja, het is een park. Maar het Paleispark Het Loo is zoveel meer dan sierlijke waterpartijen en gladde gazons.
Tijdens deze wandeling ziet je imposante lanen, vijvers, rododendrons, open plekken, schitterende boompartijen, houten paviljoens, een schietbaan en een dierenbegraafplaats.

De rondwandeling is ongeveer 5,5 km.

Gebiedsbeschrijving
In 1684 kocht stadhouder Willem III samen met zijn vrouw Mary Het Oude Loo, een slot gelegen bij de woeste uitgestrekte Veluwe waar hij zijn grootste hobby de jacht ongestoord kon uitoefenen. Dit slot stamt vermoedelijk uit de 14de eeuw. Al snel bleek het onderkomen veel te klein. In 1685 startte hij dan ook met de bouw van Paleis Het Loo.

Het Paleispark bestond tijdens Willem III eigenlijk niet. Het was gewoon heide en zand, zoals de hele omgeving. Onder koning Lodewijk Napoleon (1806-1810) is vanaf 1807 begonnen met de aanleg van een landschapstuin en dito park naar Engels model door de Franse architect Alexandre Dufour. Overigens apart dat een Franse koning een tuin naar Engels model liet aanleggen. Dit terwijl Frankrijk en Engeland grote vijanden van elkaar waren.

Koning Willem I bezoekt in 1814 Het Loo en was niet enthousiast over de aanleg van de tuin, maar zette het werk toch voort. Ten tijde van Koning Willem I zijn de oorspronkelijk 6 rechthoekige veldvijvers vergraven tot de huidige vijver, met zijn ronde vormen. Ook werden er nieuwe sprengen gegraven om de vijvers van water te voorzien. Koning Willem I heeft na zijn terugkeer op Het Loo nog vele jaren aan de nieuwe tuinaanleg laten werken.

Na Koning Willem I hebben zijn opvolgers de verfraaiing van het Paleispark voortgezet. De jong geplante bomen groeiden de daaropvolgende 150 jaar voorspoedig op en zo kreeg het prachtige park langzamerhand zijn huidige fraaie gestalte.
Opmerkelijk zijn in dit gedeelte van het park ook de hoog opgaande boomgroepen en de oude uitheemse boomsoorten. Ze zijn te danken aan de grote liefde en belangstelling die Koning Willem III voor vreemde bomen en planten koesterde. Men kon hem dan ook geen groter genoegen doen dan uit verre werelddelen planten en boomsoorten voor hem mee te brengen, die dan op Het Loo werden uitgeplant.
Het gehele complex met zijn grote afwisseling van prachtige brede lanen, intieme kronkelende paden, de diep ingegraven sprengen met hun helder bronwater, de schakel van vijvers omzoomd door rododendrons en azalea‘s geven dit parkgedeelte inderdaad een vorstelijke allure.

In 1959 werd het onderhoud van het bosgebied Koninklijke Houtvesterij overgedaan aan de staat. Op 1 januari 1971 werd het gebruik door koningin Juliana van het Paleis Het Loo met de daarbij behorende omliggende gronden met een totale oppervlakte van ongeveer 656 ha beëindigd.

Het Paleispark
Het Paleispark
Het Paleispark wordt vooral gekenmerkt door fraaie waterpartijen, bestaande uit een drietal grote vijvercomplexen, die door een net van gegraven sprengen, waarvan de bron bij de Oude-, de Concordia- en de Paraplu sprengenkoppen ligt in het westen en noordwesten van dit parkgedeelte. De oude sprengen dateren nog uit de 15e en 16de eeuw om de toen op het terrein gelegen watermolens van water te voorzien. De nieuwe sprengen zijn pas aangelegd rond 1685 – 1690 bij de aanleg van de formele tuin om de fonteinen en waterwerken voldoende water te kunnen geven. Deze bronnen staan onderling via beken en kanalen met elkaar in verbinding. De monumentale bruggen hebben allemaal een eigen naam, zoals Leeuwenbrug en Scheelebrug. In de veldvijvers zie je in het heldere water dikke karpers en ruisvoorns. Typische kenmerken zijn van de Engelse landschapsstijl in het Paleispark zijn de bochtige paden, de vele groepjes van – liefst diverse – bomen en het gebruik van water. Hekken verdwenen zoveel mogelijk en werden vervangen door natuurlijke afscheidingen. De aanleg moest zo natuurlijk mogelijk zijn. Er werd wel gezegd dat ‘je van het ene schilderij in het andere moest lopen’.

Startpunt
Parkeerplaats Bosloo (gratis) aan het einde van het doodlopende gedeelte van de Pijnboomlaan. Binnenrijden vanaf de Amersfoortseweg, ter hoogte van het bebouwde kom bord Apeldoorn. Op de parkeerplaats is een (invaliden) toilet aanwezig. Bij de ingang van het park staat een kaartjesautomaat, een dagkaart kost €2. Honden en fietsen zijn niet toegestaan.

Meer weten? Fout melden?
Meer routes in en rond Apeldoorn vind je op www.ivn-apeldoorn.nl
Kom je tijdens de tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl
(versie nummer route: 2020-05

Locatie

Koninklijk Park 7, 7315 JB, Apeldoorn, NL
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina