Groen gebied Amstelland “Sprong naar de toekomst”

Amstelveen 25 januari 2024

 

Groengebied Amstelland heeft haar ambities, vastgelegd in het document  Sprong naar de toekomst, met ons gedeeld.

Het Groengebied zegt hieover:
Met het ambitiedocument ligt de focus niet alleen op beheren en ontwikkelen van recreatie, natuur en landschap. De komende tien jaar hanteert het recreatieschap de volgende drie ambities: een betere spreiding van de toegenomen recreatiedruk, het verbreden van het recreatief aanbod en een versterking van de biodiversiteit. Deze ambities sluiten aan bij het omgevingsbeleid van de participanten van de gemeenschappelijke regeling: de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en de provincie Noord-Holland.

Waarom nieuwe ambities?

Onze vorige visie dateert van 2009 en vroeg dringend om actualisering. De verdergaande verstedelijking en woningbouwplannen in de regio zorgen voor een toenemende vraag naar groene buitenruimte en recreatieve voorzieningen. Dit heeft ook een stijgende druk op de groene ruimte tot gevolg. De ambities sluiten aan bij de landschappelijke en recreatieve wensen van onze participanten ‘recreëren moet kunnen beginnen bij je voordeur’. Met deze ambities wordt eveneens voorzien in het tot stand brengen van duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig beheer.

De ambities en gebiedsopgaven zijn globaal geformuleerd, waardoor het document tien jaar lang van kracht kan zijn en een geldig toetsingskader blijft voor ontwikkelingen in de komende periode.

Uitgebreide voorbereiding

Vele partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van het ambitiedocument. Niet alleen de gemeenten en provincie, maar ook stakeholders uit de omgeving. Een breed scala heeft via de app Swipocratie, een digitaal participatieproces, wensen en voorkeuren door mogen geven, die input zijn voor ontwikkelingen in de komende periode.

De volgende stap

Op basis van het ambitiedocument wordt er mogelijk een meerjarenuitvoeringsprogramma opgesteld. Daarin staan tal van concrete projecten beschreven. Naar verwachting beslist het algemeen bestuur van Groengebied Amstelland eind 2024 over een concept met financiële scenario’s. Dit moet ertoe leiden dat er begin 2025 een uitvoeringsprogramma beschikbaar is die leidend zal zijn voor de programmering. Het programma biedt kansen om het botsen van belangen tegen te gaan, kansen te creëren en samenwerking met partners en bevolking te optimaliseren. Tot die tijd zijn de vastgestelde ambities richtinggevend voor het programma van Groengebied Amstelland.

Bij vragen kunt u contact met mij opnemen via programmasecretariaat@recreatienoordholland.nl

Deel deze pagina