2019 08 Bloemenpracht in het Schinkelbos, Henk Breij

Het Schinkelbos

2.0 KM
Aalsmeer
(0)

Het Schinkelbos

Het Schinkelbos in Aalsmeer is een relatief nieuw onderdeel van het Amsterdamse Bos.

Tijdens de wandeling in het Schinkelbos krijg je een indruk hoe het Amsterdamse Bos er in de beginjaren moet hebben uitgezien: een halfopen landschap met struiken, boomgroepen en open water. De open gedeelten zijn in de zomer een bloemenzee waar vlinders en andere insecten op afkomen. Door de combinatie van nat rietland en droog grasland is het geschikt als leefgebied voor kleine zoogdieren als noordse woelmuis en waterspitsmuis. Ook is het een rijk vogelgebied.

Het beheer in het gebied is gericht op zoveel mogelijk natuurlijke ontwikkeling. Grote grazers zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit.

Het Schinkelbos is vooral belangrijk als ecologische verbindingszone tussen het Amstelland, Spaarnwoude en de Westeinderplassen. Via de zogenaamde Groene AS kunnen planten en dieren zich verplaatsen naar andere leefgebieden.

Meer weten of zien

De wandeling en de foto’s zijn gemaakt door natuurgidsen van IVN Amstelveen. Een aanrader is ook de – allesbehalve stille – film Stilte in het Schinkelbos, van de Amstelveense natuurgidsen Jenny en Henk Breij.

Startpunt

Je start deze wandeling bij het parkeerterrein van het Schinkelbos aan de Bosrandweg / Mr. Jac. Takkade in Aalsmeer. Daar is voldoende parkeergelegenheid.

Bijzonderheden

Je kunt deze wandeling alleen en/of met kinderen lopen in minder dan één uur wandeltijd (lengte ongeveer 2 km). Omdat de wandeling grotendeels over ongelijke, soms erg modderige paden loopt is hij minder geschikt voor kinderwagen, rollator of rolstoel.

Honden zijn niet toegestaan in het Schinkelbos.

Van 15 maart t/m 15 juli is alleen het rechte doorgaande middenpad (het ‘Kleine Bospad’) beschikbaar. Door afsluiting van het andere pad (de rondgang) krijgen amfibieën, insecten, vogels en zoogdieren beter de kans zich ongestoord te ontwikkelen tijdens het broedseizoen.

In het Schinkelbos lopen grote grazers: Schotse hooglanders en exmoorpony’s. Houd minimaal 25 m afstand tot deze dieren; ga ze niet aaien of voeren, ze moeten schuw blijven.

De beschrijving is gemaakt voor de zomermaanden juli en augustus; in augustus zijn sommige beschreven planten al weer uitgebloeid en zijn andere planten in bloei gekomen.

Locatie

Parkeerplaats Schinkelbos - Bosrandweg, Aalsmeer
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina