2015 08 Bijen, Henk Glas

Morgen op vakantie. Bijna klaar met inpakken, stap ik de achterdeur uit om nog even iets uit de schuur te halen. En opeens sta ik middenin een gegons zoals ik nog nooit heb meegemaakt. Duizenden bijen om me heen. Wat een sensatie! Na enkele ogenblikken rondgekeken en vooral ook geluisterd te hebben, ren ik naar binnen om vrouw en dochter in te lichten en snel een camera te pakken. Ik begeef me opnieuw tussen de bijen. De automatische camera stelt zich scherp op het huis van de overburen. Ik weet niet zo gauw hoe ik de bijen scherp krijg. Mijn vrouw roept me toe of ik gek geworden ben en dat ik naar binnen moet komen. Ik ben niet gek geworden, de bijen ook niet en ik wil niets missen. Al snel is duidelijk dat de bijen zich gaan verzamelen onder het deksel van mijn compostbak. Binnen een kwartier is nog hooguit een tiende van de bijen over in de lucht. Nog een kwartier later zitten ze bijna allemaal onder het deksel. Ik durf het deksel er niet af te halen. Eenmaal terug in huis blijkt al een afspraak te zijn gemaakt met iemand van de bijenvereniging.

Een paar uur later arriveert een bijenkenner. Hij heeft een mand en een doek mee, verder eigenlijk niets. Resoluut tilt hij het deksel van de compostbak op en tot mijn verbazing zitten alle bijen op elkaar aan het deksel vast. ‘Het zijn er tweeduizend’ weet hij direct. Een kleine zwerm, niet groot genoeg om zo te kunnen overwinteren. Het deksel wordt voorzichtig weer teruggezet op de compostbak.

We gaan samen op de tuinbank onder de appelboom zitten. Hij kijkt rond en ziet de vele appeltjes. ‘De bijen moeten deze tuin al gekend hebben’, vertelt hij. De appelbloesem is goed door bijen bezocht en bevrucht. Vermoedelijk komen ze uit een kast niet ver hier vandaan. Als in een bijenkast een nieuwe koningin uitvliegt, dan zal ze worden begeleid door een deel van het volk. Dat heeft te maken met een onweerstaanbare geur van de koningin. De compostbak is uitgekozen als nieuwe vestiging van het volk. Of dit voorlopig is of definitief, dat is onzeker. De bijenhouder wil nog weten of ik de bijen echt niet zelf wil houden. Het lijkt me niet praktisch in mijn kleine tuintje en dan ook nog in de compostbak die ik veel gebruik. Hij neemt opnieuw het deksel van de compostbak. Ik vraag me af hoe de bijen die helemaal tegen het deksel aanzitten zich vasthouden als er nog zoveel zusjes aan je hangen. Met een stevige beweging wordt het deksel op het meegebrachte mandje gezet De hele zwerm valt erin. Hij doet er een doek over en speldt hem rondom vast. Dit volk gaat naar een beginnende bijenhouder. Onder het deksel zijn de eerste zeshoekige structuren van een bijenkorf al gemaakt. Mogelijk hadden ze het plan om toch hier te blijven.

Henk Glas
Natuurgids IVN Amstelveen

Het is verboden deze column te dupliceren of te gebruiken zonder uitdrukkelijke toestemming van de schrijver/fotograaf/tekena(a)res.