Wandeling door de Polder Rietveld 20 en 27 juli Overig

Wandeling door de Polder Rietveld 20 en 27 juli

Alphen aan den Rijn 21 juni 2021

 

excursie

De IVN Rietveldwandeling in Klein Giethoorn van 20 juni, die wij vanmorgen hebben gemaakt vonden wij super geslaagd!

Na een nacht vol regenbuien troffen wij het vanmorgen vroeg want tijdens de gehele wandeling is het droog gebleven.

We werden zelfs beloond met een regenboog!

excursie

Om 6 uur gingen 20 deelnemers op pad, we werden gesplitst in twee groepen van 10 personen met een rondleider.

Halverwege de wandeling werd er dan gewisseld van rondleider.
Van de ene rondleider (Ans) hoorden we alle wetenswaardigheden over de geschiedenis van het gebied en werden we attent gemaakt op de bloemen en planten, die we onderweg in de berm of in het weiland tegenkwamen.

En de andere rondleider (Gerard) was de vogelkenner, die wees de wandelaars op alle vogels in het gebied en maakte de namen bekend, die bij de vogels hoorden.

Zo was het behalve een mooie ook een leerzame wandeling!

 

excursie

Vanaf vandaag weten we hoe Valeriaan en Vlier eruitzien, ook een takje munt is uitgebreid bekeken, er werd zelfs aan gesnuffeld.

En op de gele lis werd ons het honingmerk getoond, dat de hommels en bijen de weg wijst naar de nectar in de bloem!

De laag gelegen polder wordt ook wel droogmakerij genoemd.
We hebben de betekenis van de kleuren van wipmolens gehoord, blauw of groen hoort bij protestant en een rode wipmolen staat voor rooms katholiek.

Het Papenpad leidde kerkgangers, die katholiek waren (vroeger Papen genoemd) naar de rooms katholieke kerk.

Een aantal kleine gewone padjes kwamen we onderweg langs de graskanten op het pad tegen. Ook hebben we de wegslak van dichtbij bekeken.

Zo was er van alles te beleven!

excursie

Aan het eind van de wandeling rond 9 uur stond een heerlijk uitgebreid ontbijt klaar voor alle deelnemers en dat liet iedereen zich uitstekend smaken!

Het was een prachtig en fris begin van deze zondag, het was bovendien volop genieten van de natuur en de verhalen!!

Hartelijk dank!
Rien en Gon de Wit

Boskoop

2e Rietveldwandeling

op zondag 27 juni 2021

Om stipt 6:00u ‘s ochtends staat een enthousiast gezelschap klaar om de flora en fauna rond Klein Giethoorn te ontdekken. Bij aanvang wordt de groep in tweeën gesplitst om zoveel mogelijk te zien en te beleven. De ene helft loopt mee met Gerard, die uitgerust met een telescoop- elke fladderende of fluitend vogel herkent. De andere helft van de groep loopt mee met Ans, die veel kennis heeft over de planten en de achtergrond van het gebied.excursie

Onze tocht begint in het kielzog van Gerard, en er worden vele vogels gespot aan de horizon, maar ook door goed te luisteren naar de verschillende riedeltjes en tonen die te horen zijn. Voornamelijk de telescoop brengt de vogels goed in beeld, terwijl de groep probeert deze te identificeren. Er worden allerlei vogels gespot, van Nijlganzen en halsbandparkieten tot aan een wulp (zijn snavel wijst naar zijn gulp). Halverwege de tocht staat de teller op meer dan 20 verschillende vogels. Het is mooi om het enthousiasme te zien van onze gids: of het nu een meerkoet of karekiet is, het plezier spat ervan af.

excursie

Ondertussen beweegt de tocht zich gestaag richting het Spookverlaat, waar de groep grotendeels wisselt van gids. Onze terugtocht voert terug door de weilanden, waar achtergrondinformatie wordt gegeven over het gebied. De weilanden zijn vroeger ontgonnen en liepen van de Rijn tot aan de Voorweg in Boskoop, al is dat nu niet meer zo. Onderweg wordt langs de graskant wordt pijlkruid gesignaleerd, een teken van erg schoon water. Ook worden nog enkele hazen gezien, en deze doen hun naam eer aan.

Rond 9:00u keren beide groepen terug bij Klein Giethoorn, waar een heerlijk ontbijt staat te wachten: een welverdiende beloning na een mooie tocht door het prachtige Groene Hart.

Niels van der Sijs

excursie

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina