Vleermuis spotten in het Zegerslootgebied Vleermuizen

Vleermuis spotten in het Zegerslootgebied

Alphen aan den Rijn 4 oktober 2021

Vrijdag 24 september 2021

Op vrijdag 24 september hebben wij deelgenomen aan de excursie ‘vleermuizen opsporen in het donker’ onder leiding van Dick en Vera vanuit IVN Alphen aan den Rijn (startpunt Bezoekerscentrum de Veenweiden).

Na een korte uitleg over vleermuizen (hoe ze eruit zien, hoeveel soorten er zijn, waar ze verblijven etc.) werden de lampen en ‘bat-detectors’ verdeeld over de aanwezigen en gingen we op pad.  ‘bat-detectors zijn apparaatjes die vleermuisgeluiden voor mensen hoorbaar maken.
Door goed te luisteren naar de ‘bat-detector’ hoorden wij dat er een vleermuis in de buurt moest zijn, dus even stil staan en met de zaklampen de lucht in schijnen.
Het was even zoeken maar de eerste vleermuis was gespot! En weer verder, op naar de volgende vleermuis.

Na een stuk gelopen te hebben, viel op dat het vrij rustig was met vleermuizen. Er zaten ook weinig muggen in de lucht. Maar zoals Dick mooi zei: “als ze hier niet zitten, zitten ze ergens anders!”. Onze tocht ging verder richting het meer. Op de ‘bat-detector’
was genoeg activiteit van vleermuizen te horen. Bij de bomen, vlakbij het water was het een komen en gaan van vliegende vleermuizen. Heel gaaf om te zien! Ondertussen was het wel wat donker geworden dus waren de zaklampen en zoeklichten meer dan welkom. Foto’s maken van de vleermuizen is helaas niet gelukt maar wat was het gaaf om zoveel vleermuizen te hebben gezien.

 

   Bedankt Dick en Vera voor deze leuke en leerzame avond!

 

Alma van der Zon

vleermuizen

Ontdek meer over

Deel deze pagina