Stinsenplanten en vogelzang Overig

Stinsenplanten en vogelzang

Alphen aan den Rijn 4 juni 2022

Stinsenplanten en vogelzang

30 april 2022

 

Bij deze wandeling waren 3 jonge echtparen van de partij die zeer geïnteresseerd waren in hetgeen we tijdens deze excursie zagen en hoorden.

Tijdens deze wandeling beleefden we de overgang van stinsenflora naar voorjaarsbloemen. Hoofdbloei voor daslook, gewoon vogelmelk, boshyacint en donkere ooievaarsbek. Dit zijn de laatst bloeiende tienpuntenplan.

We zagen verder hoe de voorjaarsbloemen zich ontwikkelden. De gouden kronen van de moeraswolfsmelk veranderden het heempad in een gouden laan. De dagkoekoekbloemen markeerden het op deze (voorheen) Koninklijke dag als rode knopen in een goud gewaad.

De kleine karekiet was er deze dag voor het eerst, om te zien of het riet al hoog genoeg was voor zijn territorium. Kikkers kwaakten geïrriteerd door geluiden, maar ook door zichzelf in zang te overtreffen in liefdesdrang. We hoorden winterkoning, tjiftjaf, merel, zanglijster en zwartkop. In de sloten zagen we meerkoet, waterhoen, wilde eend, fuut met jongen en de krakeend

 

boerenzwaluw. Een mooi moment tijdens de wandeling was een groepje brandnetels vol met tientallen rupsen van de kleine vos. Dit werd ontdekt door de opmerkzame Mary-Anne Roggeveen, NGO (in opleiding). Dit was wellicht haar natuurmoment van deze dag.

Voor de hele groep mooie uren waarna je anders naar dit gebied gaat kijken.

 

Hans van Dam.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina