Rondje Varkenskade

Rondje Varkenskade

Alphen aan den Rijn 29 augustus 2021

Na een bijzonder natte zondagmorgen 22/08, gingen we om 14.00 uur vanaf de Boerderij van de familie Verkleij, Ridderbuurt, Alphen aan de Rijn,  de wandeling Varkenskade lopen. Welkom geheten door boer Verkleij zelf doken we al meteen de laagte van de polder in. Onze gidsen zijn Ans voor het landschap en Liesbeth voor de bloemetjes en bijtjes.

varkenskade

Door turfsteken uitgediept, waardoor onder water gelopen, is deze polder de Vier Ambachten door slechts 11 molens drooggemalen en zo een zogenaamde Droogmakerij geworden . In de verte zien we al aan de kerktoren van Ter Aar een van de vier ambachten ofwel heerlijkheden ofwel dorpen liggen. De andere drie heerlijkheden zijn Woubrugge, Rijnsaterwoude en  Oudshoorn.

varkenskade

De Varkenskade is een kade dwars door deze droogmakerij, waarover mensen ter kerke gingen of hun varkens lieten scharrelen. Helaas is de kade afgegraven en volgen we nu een koeienspoor door de met wilde planten begroeide grasweide. Liesbeth wijst ons op ridderzuring, waterzuring, slipbladige ooievaarsbek, melkdistel, die geen distel is, lisdodde, raapzaad, smeerwortel, 5-vingerkruid, moerasandoorn en zo hoeven we ons niet te vervelen want er is zoveel. Weet je het verschil tussen een wilde eend en een krakeend en hoe een bij wordt gewezen op de nectar van een bloem? Allemaal interessante feitjes die we te horen krijgen.

Bij het kerkje De Suikerpot in Ter Aar ronden we de wandeling als het ware en lopen langs de Ringvaart weer terug. Een ringvaart is een noodzakelijke ontwatering die om een droogmakerij heenloopt en waardoor het water verder omhoog wordt afgevoerd naar een rivier, zoals de Oude Rijn  Leuk dat je hier zo het landschap kunt lezen. De ringvaart ligt zeker een paar meter hoger dan de polder.  Omdat het zulk mooi weer was tijdens de gehele wandeling hebben we onszelf getrakteerd op een ijsje bij de Stal, een ijsmakerij met  melk van eigen koeien, die voor je neus de stal inlopen om gemolken te worden.  Over  een bijzonder mooie bomenlaan, het Windepad, lopen we weer terug naar de Ridderbuurt. Zijn korstmossen de specialiteit van Liesbeth? We worden op verschillende gewezen die als je de loep erboven houdt net onderwater koralen lijken. Er gaat echt een micro-wereld open.

Ans, bedankt ook dat je me het verschil hebt geleerd tussen een Roodbont Holsteiner en een Rode MRY koe. Wat een heerlijke wandeling met 7 gezellige wandelaars en 2 aanstekelijke gidsen.

Ton en Liesbeth Jeursen   

Deel deze pagina