Rondje Kromme Aar Zondag 19 september 2021

Rondje Kromme Aar Zondag 19 september 2021

Alphen aan den Rijn 21 september 2021

Op  zondag 19 september, zijn wij op pad geweest met twee IVN gidsen, te weten Annemieke van Eeuwen en Gerard Been.

Er waren 9 wandelaars die zich hadden opgegeven. Een mooi groepje zo.

We hebben een prachtige wandeling gemaakt nabij en langs de Kromme Aar in Alphen aan den Rijn waarbij Annemieke ons wegwijs maakte over planten (o.a. egelskop en zwanenbloem hebben wij gezien) en libellen.

Nabij de Paddenpoel hebben we diverse libellen gezien maar ze vliegen zo snel dat het moeilijk te zien is hoe ze er eigenlijk uitzien. (Ze vliegen wel 80 km per uur waardoor ze de snelste insecten zijn). Daarom had Annemieke een nep libelle meegenomen zodat we het allemaal beter konden bekijken.

Zij heeft ons verteld dat libellen het grootste deel van hun leven onder water doorbrengen. Libellen leggen hun eitjes in het water en groeien daar op als larven. Dat larvenstadium duurt vaak meerdere jaren die zij al etend doorbrengen. Zij eten alles wat in hun bek past, het zijn echte rovers. Als ze er klaar voor zijn, klimmen ze uit het water en gooien daar hun huid af. De vleugels komen tevoorschijn die zij eerst moeten laten drogen voordat ze weg kunnen vliegen. Nu zijn zij volwassen.

Kromme Aar

Wat ook interessant was, was de uitleg over de hazelnootboom die maar weinig begroeiing rondom de stam heeft doordat het gebladerte zo dik is. Daardoor is er onder de boom weinig licht maar ook weinig water.

In de boom huist vaak de hazelnootkever die een gaatje in de (nog zachte) vruchtwand boort om er een eitje in te leggen. De larve boort zich later door de verharde wand naar buiten.

Vind je dus een hazelnoot met een groot gaatje, dan weet je dat daar een larve in zat.

Kromme Aar

Gerard wist ons vooral veel te vertellen over paddenstoelen en die ook aan te wijzen. Er waren meer paddenstoelen te zien dan ik had gedacht.

De dodemansvinger bijvoorbeeld heb ik zelf over het hoofd gezien zo ook de zwarte geweizwam. Deze beide vallen door hun zwarte kleur totaal niet op. We zagen elfenbankjes, tonderzwammen, zadelzwammen, een boompuist, meniezwammen, weerschijnzwam, papilkorstzwam en een bruine kogelzwam.

Zo wist Gerard ook te vertellen dat de onlangs aangevoerde houtsnippers langs de Kromme Aar waarschijnlijk sporen zouden kunnen bevatten van paddenstoelen die normaliter daar zonder die houtsnippers niet zouden groeien. Dit vanwege het feit dat de snippers heel ergens anders vandaan zijn gekomen en het feit dat houtsnippers een heel goede voedingsbodem voor schimmels zijn. (De schimmeldraden zitten onder de grond en een klein deel van de schimmel, de paddenstoel, zit boven de grond). Gerard hoopt dan ook in de toekomst angs dat pad mooie paddenstoelen te zullen gaan zien.

We hebben ook de rozenmosgal gezien. Dat ziet er uit als een soort ragebolletje. De rozenmosgalwespen leggen de eitjes in de plant waarna een woekering ontstaat die de eitjes beschermen en van voedsel voorzien.

Al met al was het een zeer leerzame en interessante wandeling dankzij Annemieke en Gerard. Heel hartelijk dank voor jullie inzet en bijdrage aan deze wandeling.

 

Jacinta van Staverden-Meijer

19 september 2021

Deel deze pagina