Over Natuur & Recreatie

Als we ons eenmaal in de natuur bevinden en er échte aandacht aan schenken, merken we dat onze verbinding met de natuur alleen maar groeit; we kunnen erover leren, maar ook heel veel van leren. IVN wil recreërend Nederland bewust maken van de schoonheid en kwetsbaarheid van de Nederlandse natuur, zodat zij zich vanuit een gezamenlijke ambitie en urgentie gaan inzetten. Zo groeit ook een gevoel van verantwoordelijkheid onder recreanten, ondernemers en beleidsmakers. Samen werken we toe naar hetzelfde ideaal: natuurinclusief recreëren. Het landschap niet slechts gebruiken als decor, maar ook actief bijdragen. Zodat we kunnen blijven genieten van de geweldige landschappen om ons heen. 

Gastheer van het Landschap

Ondernemen in de natuur is een fantastisch voorrecht. Met het programma Gastheer van het Landschap leidt IVN recreatieondernemers op tot échte kenners en gastheren van hun landschap. Met een landelijk netwerk van gelijkgestemde ondernemers delen we kennis, inspiratie en werken we samen toe naar hetzelfde ideaal: ondernemen in én met de natuur. Zo ontstaat balans tussen het geweldige landschap dat bijdraagt aan het succes van recreatieondernemingen, en de gasten die ervan kunnen blijven genieten.

Beleefweken

Tijdens een Beleefweek werkt een lokaal netwerk van IVN Gastheren van het Landschap binnen één gebied samen om gasten en bezoekers het gebied op een unieke manier te laten beleven. Een onvergetelijk evenement voor bezoekers, omwonenden en ondernemers.

IVN Trektochten

Weg van de gebaande paden, de natuur in! IVN Trektochten zijn meerdaagse wandelingen dwars door Nederlandse natuurgebieden. Er zijn geen markeringen in het veld: je volgt routes uitgestippeld door vrijwilligers die het gebied door en door kennen. Zo kom je langs de mooiste plekjes! Onderweg rust je uit bij Gastheren van het Landschap, die jou alles over hun omgeving vertellen. 

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken vertellen samen het verhaal van de Nederlandse natuur. IVN heeft sinds de oprichting van het eerste Nationaal Park in Nederland (1989 Nationaal Park Schiermonnikoog) de opdracht om de communicatie en de educatie in de Nationale Parken te coördineren en samen met de partners in en om de gebieden vorm te geven en uit te voeren.