Vogels

‘Vele modderplassen door regen bedreiging voor broedende vogels’

IVN 26 februari 2024

Ido de Haan, IVN-programmamanager Natuur en Recreatie:

‘De vele regen en daardoor onbegaanbare paden in natuurgebieden vormen een bedreiging voor broedende vogels en andere dieren die druk bezig zijn met hun voortplanting. Veel wandel- en fietspaden staan vol modderplassen waardoor bezoekers de neiging hebben van het pad af te wijken. Veel mensen zullen geen idee hebben dat ze hiermee het broedseizoen ernstig verstoren. Als IVN Natuureducatie willen we bezoekers van natuurgebieden daarom echt op het hart drukken om goed schoeisel aan te trekken en op de paden te blijven.

Officieel start in maart het broedseizoen. Afhankelijk van droogte, neerslag en temperaturen, kan dit tot ver in het voorjaar (mei/juni) duren. De benaming mag dan broedseizoen zijn, maar dat wil niet zeggen dat het alleen om vogels gaat, die in deze periode jongen krijgen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld konijnen, reeën, vossen en hagedissen. En om zich goed voort te planten hebben deze dieren rust en ruimte nodig.

IVN vindt ontspanning in de natuur belangrijk, maar wel met zo weinig mogelijk impact op die natuur. We moeten beseffen dat wij als mensen op bezoek zijn in de natuurgebieden. De dieren wonen er. Onze Nationale Parken zijn prachtige gebieden met bijzondere, maar ook kwetsbare natuur. Wanneer continu recreanten van de paden afwijken, heeft dit gevolgen voor de dieren. Broedvogels die voortdurend gestoord worden, leggen mogelijk minder broedsels of vinden minder voedsel voor hun jongen omdat zij het gebied als een onveilige plek ervaren. Daarom dus het dringende verzoek aan iedereen: trek laarzen aan en blijf op de paden!’

Auteur

Ido de Haan

06-46618280
i.de.haan@ivn.nl
Projectleider
IVN Brabant

Ontdek meer over

Deel deze pagina