Ontmoet de tuinambassadeurs

In het project 'Alle Tuinen Groen' in de Gemeente Lisse, Hillegom en Teylingen in samenwerking met IVN Natuureducatie zijn een aantal enthousiaste tuinambassadeurs actief. Maar wat is dat precies… een tuinambassadeur? Een tuinambassadeur is iemand die het leuk vindt om buren, vrienden of bekenden in de omgeving te stimuleren en enthousiast te maken om de tuin te gaan vergroenen. Want hoe meer groen, hoe beter en gezonder we de buurt met elkaar kunnen maken. 

We stellen onze tuinambassadeurs Mariëlle en John graag aan je voor. Lees snel verder! 

Mariëlle van der Boon, 31 jaar, sinds drie jaar inwoner van Hillegom.

Marielle van der BoomMariëlle: ‘Drie jaar geleden ben ik in Hillegom komen wonen en heb mijn tuin zelf ontworpen, dus waar de beplanting in de tuin moest komen. De borders hebben we wel laten maken. Over de gehele lengte van de linker schutting heb ik Hedera staan, aan de rechterkant van mijn schutting staat een Toscaanse jasmijn. Het voordeel van deze planten in de tuin is dat deze ook groen blijven in de winter. Sinds ik meer groen in de tuin heb komen er heel veel vogels in mijn tuin.  Daarnaast heb ik een fruitborder aangelegd waarin twee kersenleibomen, 3 verschillende blueberrystruiken, een framboos, braam en appelboom staan. En aan de andere kant van de tuin heb ik ook nog een border met kruiden en hortensia’s. De hortensia’s doen het helaas niet zo goed, die ga ik verplaatsen. De kruiden komen in potten en in de borderbak ga ik het paarse borderpakket wat ik bij Sprinklr heb besteld aanplanten’.

Inspiratie 

Vlakbij het huis van Mariëlle in Hillegom liggen een groeituin en een belevingstuin. De groeituin is een moestuin die beschikbaar is voor alle inwoners van Hillegom en Lisse. De belevingstuin heeft een vijver, bloemen en planten, thema hier is horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Mariëlle: ‘Ik raak echt geïnspireerd door de groeituin en belevingstuin bij mij in de buurt, het geeft mij inspiratie om mijn eigen tuin ook nog groener te maken. Zelf werk ik in de groeituin als vrijwilliger. Het geeft mij heel veel voldoening om buiten in de natuur te werken. Het is ook hele leuke manier om met andere mensen die daar werken in contact te komen en samen in de tuin te werken’.

Enthousiast en bevlogen

Mariëlle is enorm enthousiast om als tuinambassadeur medebewoners van Hillegom ook te stimuleren om de tuin te vergroenen. Mariëlle: ‘Als tuinambassadeur wil ik heel graag meer mensen inspireren om hun eigen stukje groen te creëren. Sommige mensen hebben misschien zelf geen tuin maar kunnen wel meehelpen de omgeving groener te maken, bijvoorbeeld door bloemen te zaaien bij boomspiegels en deze zo aantrekkelijker te maken voor insecten. In mijn buurt heb ik al briefjes in de bus gedaan om hulp aan te bieden bij het vergroenen van een tuin of het balkon. Ik hoop snel met wat buren aan de slag te kunnen!’

John van Velzen, geboren en getogen 'Bollenstreker' uit Sassenheim

John-tuinambassadeurGeboren in Warmond en woonachtig in Sassenheim is John naar eigen zeggen een echte bollenstreker. In het dagelijks leven werkt hij voor de Gemeente Leiden als wijkbeheerder. Zijn missie? De meest versteende stad van Nederland een stukje groener maken. Onder de vlag van het project “samen aan de slag” stelt hij in samenwerking met bewoners van Leiden groene kansenkaarten op. Een leuk project dat veel energie geeft, vooral omdat er leuke samenwerkingen ontstaan uit het contact tussen buurtbewoners. "Omdat niet iedereen ervaren is in tuinieren, hebben we ook een groencoach in huis. Deze persoon kan mensen adviseren over welke soorten ze op welke plek het best kunnen planten."

Passie voor de natuur in het DNA

Ook naast zijn werk is John vaak buiten te vinden. Hij vertelt: “ik ben een tuinliefhebber. Thuis heb ik een leuke tuin, maar aan het plantsoen tegenover mijn huis kon nog wel wat gebeuren. Daar ben ik met toestemming van de gemeentelijke wijkregisseur op zo’n 25m2 aan de slag gegaan met vaste planten en later ook deels met inzaaien van planten.” Ik heb mijn straatgenoten zover gekregen dat zij de andere plantvakken zijn gaan onderhouden. De straat is nu veel kleurrijker en wordt mooi onderhouden. Ook voor andere bewoners uit de wijk is dit initiatief niet onopgemerkt gebleven: “In onze straat kent iedereen elkaar. De lijntjes zijn kort en daarom kunnen we veel met elkaar organiseren.” Het tuinambassadeurschap en de liefde voor de natuur zitten bij John dus eigenlijk in het DNA.

Droom voor het ambassadeurschap

Op de vraag hoe hij het ambassadeurschap in Hillegom, Lisse en Teylingen voor zich ziet antwoordt hij: “ik zie ons als tuinambassadeurs als allemaal olievlekjes. Wanneer we ons allemaal inzetten in onze eigen buurt en die geleidelijk vergroten kunnen we een beweging op gang helpen. Dat kunnen we bijvoorbeeld doen door met mooie verhalen mensen te enthousiasmeren voor het vergroenen van hun tuin. Of door simpelweg op zaterdagochtend een koffiemoment te organiseren in de straat waarbij mensen naar de tuinen en door ons onderhouden plantvakken in de straat kunnen komen kijken. Ik heb er zin in!”

Roxanne Schrama, enthousiaste tuinliefhebber uit Sassenheim

Even voorstellen

Roxanne is 36 jaar, getrouwd met Jacob en moeder van twee jonge kinderen van één en vier jaar oud. Oorspronkelijk is ze geboren in Lisse en intussen woonachtig in Sassenheim. In het dagelijks leven werkt ze voltijds als HR-Adviseur bij de Haagse Tram. Samen met haar gezin woont ze in een huis uit 1885 dat grenst aan het oude koningshuis in Sassenheim. Aan de noordkant van het huis ligt een grote tuin die aan de buitenkant omringd wordt door grote oude bomen. Dat zorgt voor een groen uitzicht en veel vogels. En aan de zuidzijde van het huis is een weelderige voortuin aangeplant met een variëteit aan eetbare en vaste planten.

Een tuin vol leven

Voordat Roxanne en haar gezin er kwamen wonen was het huis toe aan een grondige verbouwing. Ze vertelt “Ik had al een voorliefde ontwikkeld voor tuinieren. Tijdens de verbouwing ontdekte ik ontzettend veel leven in onze tuin. Onder elke steen en onder elk stuk hout vond ik wel weer iets anders.”

Na het afronden van de verbouwing aan het huis was de tuin aan de beurt. In beginsel was er nog geen direct plan voor de tuin. Wat in ieder geval duidelijk was, is dat het geen typische Ibiza-tuin mocht worden. Zodoende zijn ze onder begeleiding van een tuinontwerper tot een tuinaanleg gekomen waarin ruimte is voor zowel een stukje moestuin, diervriendelijke planten en een gedeelte voor de kinderen om te spelen en rondjes te rennen. In het ontwerp is zoveel mogelijk met vaste planten gewerkt om het geheel zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. En dat is wel zo fijn met jonge kinderen en een full-time baan.

Op de vraag waar ze haar inspiratie vandaan haalt antwoordt ze: “Nou, eigenlijk kwam die van IVN. Ik heb eens een cursus diervriendelijk tuinieren gevolgd. Daar heb ik veel van geleerd en ook toegepast.” Verder vertelt ze lachend dat ze tevens inspiratie haalt uit oude Libelles van haar moeder. “En daarnaast is het ook gewoon heel leuk om buiten bezig te zijn. Zeker in deze tijd is een fijne tuin goud waard!”

In de moestuin was afgelopen jaar veel te vinden: van aardbeien tot raapstelen, palmkool, snijbiet en wortel. Het liefste kookt Roxanne dan ook met groenten en fruit van eigen kweek.  Ook de kinderen vinden het hartstikke leuk om hiermee bezig te zijn. Afgelopen jaar heeft ze samen met haar oudste zoon een stukje kindertuin ingezaaid waar ze veel plezier aan hebben beleefd.

Roxanne Schrama

Tuinieren is tof!

In samenwerking met andere ambassadeurs hoopt ze mensen uit de buurt mee te kunnen nemen in de leuke aspecten van tuinieren en in het creëren (en beleven!) van leven in je tuin. En dat het zeker geen activiteit is met een hoog geitenwollensokkengehalte, integendeel!

We sluiten het interview af met een leuke anekdote over haar jongste zoon. Ze vertelt: “Onze jongste zoon begon afgelopen zomer met lopen. We weten dat hij heel erg van tomaten houdt. Daarom moesten we in die tijd goed opletten dat we de tuindeur dicht hielden zodat hij niet stiekem naar buiten kon piepen. Voor je het wist vloog hij uit richting de tomaten. Rood of groen, hij genoot ervan!”

Zin gekregen?

Ook zin gekregen om jouw tuin of balkon te gaan vergroenen. Kijk hier voor meer info en doe mee!