Zuid-Holland
Natuur in de Buurt
dinsdag19jan2021

Ontmoet de tuinambassadeurs uit Hillegom, Lisse en Teylingen

In opdracht van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen voert IVN het project 'alle tuinen groen!' uit. Bewoners uit deze gemeenten kregen de gelegenheid om mee te doen met groene workshops, biologische plantenpakketten te bestellen en om zich aan te melden als tuinambassadeur. Met trots stellen we één van de 26 ambassadeurs aan je voor.

Roxanne Schrama, enthousiaste tuinliefhebber uit Sassenheim 

Even voorstellen:

Roxanne is 36 jaar, getrouwd met Jacob en moeder van twee jonge kinderen van één en vier jaar oud. Oorspronkelijk is ze geboren in Lisse en intussen woonachtig in Sassenheim. In het dagelijks leven werkt ze voltijds als HR-Adviseur bij de Haagse Tram. Samen met haar gezin woont ze in een huis uit 1885 dat grenst aan het oude koningshuis in Sassenheim. Aan de noordkant van het huis ligt een grote tuin die aan de buitenkant omringd wordt door grote oude bomen. Dat zorgt voor een groen uitzicht en veel vogels. En aan de zuidzijde van het huis is een weelderige voortuin aangeplant met een variëteit aan eetbare en vaste planten.

Een tuin vol leven

Voordat Roxanne en haar gezin er kwamen wonen was het huis toe aan een grondige verbouwing. Ze vertelt “Ik had al een voorliefde ontwikkeld voor tuinieren. Tijdens de verbouwing ontdekte ik ontzettend veel leven in onze tuin. Onder elke steen en onder elk stuk hout vond ik wel weer iets anders.”

Na het afronden van de verbouwing aan het huis was de tuin aan de beurt. In beginsel was er nog geen direct plan voor de tuin. Wat in ieder geval duidelijk was, is dat het geen typische Ibiza-tuin mocht worden. Zodoende zijn ze onder begeleiding van een tuinontwerper tot een tuinaanleg gekomen waarin ruimte is voor zowel een stukje moestuin, diervriendelijke planten en een gedeelte voor de kinderen om te spelen en rondjes te rennen. In het ontwerp is zoveel mogelijk met vaste planten gewerkt om het geheel zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. En dat is wel zo fijn met jonge kinderen en een full-time baan.

Op de vraag waar ze haar inspiratie vandaan haalt antwoordt ze: “Nou, eigenlijk kwam die van IVN. Ik heb eens een cursus diervriendelijk tuinieren gevolgd. Daar heb ik veel van geleerd en ook toegepast.” Verder vertelt ze lachend dat ze tevens inspiratie haalt uit oude Libelles van haar moeder. “En daarnaast is het ook gewoon heel leuk om buiten bezig te zijn. Zeker in deze tijd is een fijne tuin goud waard!”

In de moestuin was afgelopen jaar veel te vinden: van aardbeien tot raapstelen, palmkool, snijbiet en wortel. Het liefste kookt Roxanne dan ook met groenten en fruit van eigen kweek.  Ook de kinderen vinden het hartstikke leuk om hiermee bezig te zijn. Afgelopen jaar heeft ze samen met haar oudste zoon een stukje kindertuin ingezaaid waar ze veel plezier aan hebben beleefd.

Roxanne Schrama

Tuinieren is tof!

In samenwerking met andere ambassadeurs hoopt ze mensen uit de buurt mee te kunnen nemen in de leuke aspecten van tuinieren en in het creëren (en beleven!) van leven in je tuin. En dat het zeker geen activiteit is met een hoog geitenwollensokkengehalte, integendeel!

We sluiten het interview af met een leuke anekdote over haar jongste zoon. Ze vertelt: “Onze jongste zoon begon afgelopen zomer met lopen. We weten dat hij heel erg van tomaten houdt. Daarom moesten we in die tijd goed opletten dat we de tuindeur dicht hielden zodat hij niet stiekem naar buiten kon piepen. Voor je het wist vloog hij uit richting de tomaten. Rood of groen, hij genoot ervan!”

Groene ambassadeurs in Hillegom, Lisse en Teylingen

Benieuwd naar tuinambassadeurs John en Mariëlle? Lees gauw verder!