Zuid-Holland
Vogels
donderdag05mrt2020

Baardmannetjes zoeken met bijna afgestudeerde natuurgids Johan

Johan Torn is gek op vogels en is in zijn vrije tijd veel in de natuur te vinden. Een jaar of twee kwam hij IVN voor het eerst op het spoor. Inmiddels rondt hij bij IVN Delft bijna zijn Natuurgidsenopleiding af en zijn eerste vogelexcursie staat al in de agenda. We spraken hem over zijn ervaringen en plannen.

Opgegroeid met de natuur

Tijdens ons gesprek blijkt al snel dat Johan de natuur met de paplepel kreeg ingegoten. Bij opa op schoot bladerde hij door de boeken van Rien Poortvliet en zijn vader nam hem regelmatig mee het bos in, vogels kijken. Over de jaren heen is het opzoeken van de natuur wat verwaterd, maar Johan pakte dit weer op nadat hij zelf kinderen kreeg. “Door de belevenis van mijn kinderen werd ik weer geënthousiasmeerd om me in de natuur te verdiepen. Hun vreugde en verbazing zorgde er voor mij ook voor dat ik zin kreeg om anderen ook meer te vertellen over de natuur”, aldus Johan.

Vogelspotters op de dijk

Vogels spelen een belangrijke rol in zijn passie voor de natuur. Johan verteld: “Op een gegeven moment ben ik samen met mijn zoontje in de Rietputten geweest. We kwamen aanrijden op de dijk en zagen meerdere mensen met verrekijkers vogels spotten. Mijn zoontje vroeg zich direct af wat die mensen daar deden en wat er te beleven viel. Eenmaal op pad kwam ik met iemand in gesprek en hij begon over blauwborsten en baardmannetjes, twee vogels die ik nog nooit had gezien!

“Zelf ben ik regelmatig echt aan het zoeken, maar mijn zoontje merkt werkelijk alles op. Hij ziet de ene vogel na de ander en wordt daar enthousiast van. Als we ‘s avonds net thuis vraagt hij al wanneer we weer naar de Rietputten toe gaan. Daar word ik ook gelijk weer enthousiast van.”

Anderen meenemen de natuur in

Dat enthousiasme slaat ook over op anderen. Soms delen Johan en zijn zoontje een bericht op Instagram of Facebook. Daar komen dan regelmatig reacties op van mensen die mee op pad willen. Zo kwam Johan langzaam op het idee om meer mensen te laten beleven en ontstond het idee om te gaan gidsen. Hoe of wat was nog even zoeken, verteld hij:

“Ik wist wel dat ik mensen mee wilde nemen, maar nog niet hoe. Tijdens de Nationale Vogelweek ben ik richting Ede gegaan om een excursie over de nachtzwaluw bij te wonen. Een gids vertelde me toen over IVN. Ik kende het nog niet dus ben gelijk op onderzoek uit gegaan. Zo kwam ik bij de Natuurgidsenopleiding terecht en ik heb me gelijk aangemeld.”

En hoe bevalt het tot nu toe?

De Natuurgidsenopleiding bevalt Johan goed: “We leren er veel en van alles een beetje, het programma lekker divers. Extra leuk is samenstelling van de groep, er zitten zoveel verschillende mensen bij. Van boswachter tot dierenarts, van docent tot iemand als ik. Dat levert mooie gesprekken op en het leeft lekker. De vele discussies zetten aan tot nadenken en daardoor kan alle informatie nog makkelijker beklijven.

Naast het uitbreiden van onze kennis over de natuur leren we vooral veel over het gidsen. Wat dat betreft ben je eerst onzeker. Weet ik wel genoeg? Wat als er moeilijke vragen komen? Tijdens de opleiding heb ik geleerd dat het niet erg is om dingen niet te weten en hoe ik om moet gaan met moeilijke vragen waar ik het antwoord niet op weet. Het gaat om de beleving en het maakt dan niet uit waar je bent of wat je precies ziet. Er is genoeg om je over te verbazen! Die kennis geeft meer zelfverzekerdheid tijdens het gidsen.

“Dat is ook precies waarom ik de opleiding al aan vrienden heb aangeraden. Sommigen willen graag vaker de natuur in gaan en vinden het leuk om mensen daarin mee te nemen. Dan is de opleiding natuurlijk perfect. Ze zien ook mijn enthousiasme en zijn dan al snel nieuwsgierig!”

Op de vraag of de opleiding niet teveel tijd kost antwoord Johan snel ontkennend: “Die tijd zou ik anders ook wel in de natuur hebben doorgebracht. Je bent bezig met waar je hart ligt, die tijd is zo voorbij. Soms zijn de kinderen het wel een beetje zat als ze mee op pad gaan en ik weer begin te vertellen. Zeker als er anderen bij zijn kunnen ze zich wat opgelaten voelen, ‘daar gaat papa weer’.  Maar achteraf vinden ze het stiekem hartstikke leuk en worden ze er zelf ook blij van.”

Het (gidsen-)leven na de opleiding

Ondanks de verbreding van zijn kennis blijven de vogels toch wel zijn favoriet. Na de opleiding hoopt Johan het vogelen en het gidsen te combineren met zijn passie voor fotografie. “Het vogelen gaat me makkelijk af. Welke vogelsoorten ik zie en waar je ze vindt, dat lukt me wel. De Natuurgidsenopleiding gaat echter meer over de samenhang in de natuur. Je weet dat het baardmannetje in het riet zit, maar wat doet het riet in het gebied? Welke insecten komen er daar voor? Dat soort vragen wil ik combineren met fotografie, waarschijnlijk in workshop-vorm. Zo leren mensen anders kijken en kunnen we de natuur op een andere manier vast leggen. Dat lijkt me heel gaaf!”

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden