Bloemen en planten

Schoolmoestuin met doorgeschoten planten? 3 doe-tips!

Zeeland 8 augustus 2023

Het kan zomaar gebeuren: door de zomervakantie zijn sommige planten in de schoolmoestuin niet op tijd geoogst en een deel schiet in de bloei. We geven je drie leuke tips over wat je met die planten kunt doen.

Tip 1: Laat ze staan voor de insecten

Bloemen van bijvoorbeeld doorgeschoten rucola, kool en ui zijn een voedingsbron voor insecten. Hommels, bijen en zweefvliegen zie je daar vaak in de buurt. Daar kan je bijvoorbeeld een les aan koppelen over bestuivers. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de natuurles Bijen uit de Zeeuwse Lessenbundel of een van de lespakketten van Nederland Zoemt.

Tip 2: Eet de bloemen op

Wist je dat sommige bloemen ook eetbaar zijn voor ons? Voor kinderen een bijzondere ervaring als ze zo’n bloem niet alleen als mooi boeketje kunnen plukken, maar ook opeten. Groenten in de moestuin die doorschieten en lekkere bloemen hebben zijn:
– Alle koolsoorten (bijvoorbeeld rucola, radijs, Chinese kool, broccoli)
– Ui, knoflook, bieslook
– Kruiden zoals munt, oregano, tijm, dropplant
Deze bloemen kun je allemaal rauw eten. Extra leuk: maak een eens een bloemige salade van.

Tip 3: Verzamel de zaden

Zijn de bloemen van groenten en andere bloemen in en rondom het schoolplein uitgebloeid? Dan is er vaak zaad gevormd. En die zaadjes hebben allerlei prachtige vormen. Ga eens op zadenspeurtocht en maak een zadenkaart. De zaden kun je ook drogen en bewaren tot volgend jaar om ze dan opnieuw te zaaien. Dat lukt niet met alle bloemen, maar je kunt het zeker proberen.

Wil je meer tips over moestuinieren op school? Ga dan aan de slag met de gratis e-learning schooltuinieren.

Aan de slag met de e-learning

Bekijk ook het uitgebreide schooltuinaanbod van IVN Natuureducatie, NME-Zeeland en Jong Leren Eten Zeeland.

Ontdek meer over

Deel deze pagina