Over Tiny Sea Forest

Tiny Sea Forest in de Grevelingen is het eerste onderwaterbos ter wereld. Het is een plek waar planten en dieren de kans krijgen om zich te ontwikkelen en waar kinderen zich verwonderen over de onderwaterwereld.

Waarom een Tiny Sea Forest?

Het Tiny Sea Forest is zo ingericht dat ecosysteem herstelt en nieuw leven aantrekt. De inrichting kan bestaan uit onderwaterstructuren zoals boomstammen, hard-substraatvormen of oesterbanken. De herintroductie van groot zeegras zorgt voor een ideale kraamkamer en voedsel voor vissen, zeeduizendpoten en krabben. Een grote boost voor de biodiversiteit dus!

Van ontwerp tot onderwaterbos

Een studententeam van Hogeschool Zeeland heeft deelgenomen aan de Coastal Challenge en onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos. In de eerste helft van 2021 wordt een definitief ontwerpvoorstel gemaakt, waarna er in oktober geplant en ingericht kan worden.

Beleving en educatie

Leren en verwonderen staat centraal in dit nieuwe bos. Daarom dient de locatie van het Tiny Sea Forest ook als buitenleslokaal. Hier kunnen leerlingen van de basisschool met of zonder begeleiding van een gids of leerkracht op een veilige manier op avontuur.

Wanneer is het Tiny Sea Forest klaar?

Zoals een Tiny Forest vanaf de eerste plantdag ook nog geen bos is, is een Tiny Sea Forest ook niet ‘klaar’ na de realisatie. In oktober 2021 is tijdens de Grevelingenweek het buitenlokaal geopend en voorjaar van 2022 wordt de aaleg van het onderwatergedeelte gestart.

Samenwerking

Voor dit project werkt IVN Natuureducatie samen met oa. Rijkswaterstaat Zee en Delta en Staatsbosbeheer. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland.

Naar het idee van Tiny Forest

Tiny Sea Forest is ontstaan vanuit de Tiny Forest-initiatieven die door IVN door heel Nederland plaatsvinden; een dichtbegroeid bosje in de woonomgeving ter grootte van een tennisbaan. In deze bosjes krijgen scholen uit de buurt les over biodiversiteit en ecologie.