Eigen Voedselbosje voor leerlingen van OBS de Klim in Utrecht

Utrecht 14 februari 2023

OBS de Klim heeft sinds vrijdag 10 februari een Voedselbosje. Leerlingen van groep 6 plantten samen met IVN Natuureducatie het bosje op hun plein. Samen met de leerlingen openden Linda Voortman, wethouder van de gemeente Utrecht en Marco Murk, directeur van OBS De Klim, het Voedselbosje. Beiden zijn blij met het initiatief in Utrecht en vinden vergroening van de speelomgeving belangrijk.  

Lekker en leerzaam 

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier waar hun voedsel vandaan komt. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de OBS de Klim zelf mee aan de slag gaat.  

Voedselbosje verbindt stad en platteland 

Na een korte uitleg van de hovenier van Dolmans Landscaping, mochten de kinderen de jonge planten in de grond zetten: van appelboom en kweepeer tot colakruid en citroenmelisse. De leerlingen van groep 6 wisten daar wel raad mee. Palak (10) vertelt: ‘Zelf planten is heel leuk. En we kunnen er veel lekkere dingen mee maken!’ Op de feestelijke slinger stonden teksten als: ‘Ik hoop dat het voedselbosje goed gaat groeien’, ‘We kunnen over een tijdje onze eigen aardbeientaart maken!’ en ‘Ik vind de kruisbes leuk omdat je er veel lekkers mee kan maken.’ 

Ruud van Bennekom, voorzitter van LEADER stuurgroep Utrecht Oost, is enthousiast over het bosje: ‘Op deze manier leren kinderen over de herkomst van voedsel. Zo wordt de link gelegd tussen voedselproductie op het platteland en de stad.’ LEADER is een Europese subsidieregeling van waaruit de Voedselbosjes worden ondersteund. Wethouder Voortman vult aan dat zij erg blij is met meer natuur op het plein. ‘Nu komen er meer dieren op het plein, is er in de zomer meer schaduw en heeft de school minder wateroverlast bij hevige regenval.’ 

Voedselbosje als buitenlokaal  

Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De natuurorganisatie legt dit jaar 9 Voedselbosjes aan in de provincie Utrecht. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het project Voedselbosjes in Utrecht is een samenwerking van IVN met de provincie Utrecht, het rijksprogramma Jong Leren Eten, Fred Foundation, Triodos Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en LEADER: het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 

 

Deel deze pagina