Winactie: Overijssel maait niet

Overijssel 25 mei 2023

Je gras niet maaien betekent meer wilde, inheemse bloemen en dat betekent meer nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders. Dus genieten van meer leven in jouw tuin! Want je maakt een heerlijk buffet voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen tot kevers en vlinders tot hommels. Sommige van die bloemen zijn trouwens ook kraamkamers voor vlinders, bijen en andere insecten. Ze leggen er hun eitjes in of op. Daarom daagt Natuur voor Elkaar jou uit om ook in juni niet of slechts een deel van jouw gras te maaien zodat de rupsen genoeg te smikkelen hebben om mooie vlinders te worden.  

Natuur voor Elkaar organiseert een leuke winactie voor alle Overijsselaars die het maaien van hun gras kunnen weerstaan deze maanden. Deel vóór 1 juli de leukste, mooiste, gekste foto van jouw ongemaaide gras op Insta, Facebook, LinkedIn of Twitter met #overijsselmaaitniet en vertel jouw verhaal erbij. Waarom maai jij niet en wat was het leukste dat je ervoor terugkreeg, waar werd je blij van en wat vond je minder? De schrijver van het beste verhaal + foto’s krijgt een bon van 200 euro van biologische kweker Holsto Tuinen en Buitenleven in Olst. De nummers twee en drie krijgen het nét uitgekomen boek Van gazon naar gras van bijen goeroe Arie Koster.

     

Minder maaien levert veel op

Het is moeilijk, zeker als je nog een beginnende #luiemaaier bent, maar probeer het grasmaaien tot de late zomer te weerstaan. Dan word je rijkelijk beloond met veel meer leven in jouw tuin dit jaar en de komende jaren! Is dat te gortig, dan zijn er ook minder rigoureuze mogelijkheden. Bijvoorbeeld delen van het gras niet maaien, al is het maar een strook van een meter. Minder vaak maaien helpt ook al of het instellen van de maaier op een hogere maaistand. Wil je meer: 

  • tijdelijke weide door mei of juni niet te maaien: paardenbloem, madelief en klaver kunnen bloeien.
  • lenteweide door tot 1 juli niet te maaien: paardenbloemen en je kunt voorjaarsbloeiende bollen zoals sneeuwklokjes, krokussen en vroege narcissen in het gras planten.
  • zomerweide door eind maart een keer te maaien en dan tot 1 september niet te maaien: margriet, duizendblad en rolklaver  

Voor welke kies jij (vinger naar boven), we zijn heel benieuwd? Post voor 1 juli foto’s van jouw wilde gazon met de hashtag #overijsselmaaitniet op Insta, Facebook, LinkedIn of Twitter.

De eerste prijs is een bon ter waarde van 200 euro van biologische kweker Holsto in Olst. De tweede en de derde prijs zijn het nieuwste boek van Arie Koster: van gazon naar gras.

Deel deze pagina