Verenigingen ruimen op langs de Overijsselse rivieren

Verenigingen ruimen op langs de Overijsselse rivieren

Overijssel 14 april 2021

De opruimacties langs de Overijsselse rivieren zijn van start. In gemeente Dalfsen, Deventer, Olst-Wijhe, Ommen en Kampen zijn er verenigingen die een stuk rivieroever opruimen.

De verenigingen hebben ieder een eigen stuk rivieroever aangewezen gekregen. Dit stuk van ongeveer 1 tot 2 kilometer ruimen zij in de maand april op. In ruil voor hun inzet ontvangen ze een bijdrage van €100,- voor hun clubkas.

Resultaten opruimacties

Na het opruimen delen de opruimers de resultaten van de opruimactie. Zo weten we achteraf hoeveel zakken met afval er zijn opgeruimd en welke afvalbronnen er in het gebied aan de orde zijn. De resultaten worden landelijk verzameld zodat we een beeld krijgen wat we met ons allen bereiken.

Een van de verenigingen is Muziekvereniging Nooit Gedacht. Op onderstaande foto zie je hun opruimactie. Zij hebben een stuk opgeruimd langs de IJssel in Olst-Wijhe. 

Muziekvereniging Nooit Gedacht

Schone Rivieren

Deze opruimacties zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

De opruimacties langs de IJssel en Vecht worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0.

Voor meer informatie of vragen neem contact op met Peter Mol, via p.mol@ivn.nl

Deel deze pagina