Buurt vergroenen

Resultaten jaaractie Groene Lopers 2023

Overijssel 5 april 2024

In 2023 gingen de Groene Lopers met de jaaractie de diepte in én bouwen ze samen iets tot op grote hoogte. In de jaaractie ‘Van Boven tot Onder Goed’ stonden een gezond bodemleven en klimplanten centraal.
Overijsselaars kregen een pakket met mooie klimmers en andere planten mee en bodemverbeteraar. Hiermee
hebben zij samen muren en schuttingen in de buurt vergroend. Zo zorgde de actie ervoor dat er niet alleen
meer levende natuur boven de grond kwam, maar ook daaronder.

Een rijk bodemleven
Een belangrijke doelstelling van de jaaractie was het verbeteren van de biodiversiteit en kwaliteit van de bodem. Dit
is gerealiseerd door aan alle pakketten een bodemverbeteraar toe te voegen. Bijvoorbeeld tuinaarde verrijkt met turf, speciale
bladcompost of mest. Goed voor het bodemleven! Ook ontvingen deelnemers informatie over gezonde biodiversiteit
en gezond bodemleven. In het Vechtdal kregen de buurtinitiatieven ook een bouwtekening voor een wormenhotel en zijn er twee
bodemdiertjesmiddagen georganiseerd voor in totaal 40 kinderen.

De actie was een groot succes!
Met elkaar kijken de Groene Lopers terug op een positieve, verbindende jaaractie. Met veel enthousiasme hebben Overijsselaren samen groene meters gemaakt, zijn er nieuwe initiatieven aangehaakt en samenwerkingspartners gevonden. Een geslaagde actie met als resultaat meer levende natuur boven én onder de grond. Op naar de volgende actie!

Bekijk hier de resultaten van de jaaractie 2023

In heel Overijssel maken betrokken bewoners de buurt samen groener, gezonder en prettiger. Groene Loper Overijssel stimuleert, verbindt en versterkt deze buurtinitiatieven, om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit. Het idee daarachter is dat mensen die een actieve rol hebben bij het ‘groen’ in hun directe omgeving, zorgzamer omgaan met natuur en landschap. Samenwerkende partners binnen Groene Loper Overijssel zijn provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel en IVN Overijssel. Groene Lopers is mogelijk gemaakt door financiering uit het programma Natuur voor Elkaar van de provincie Overijssel.

Ontdek meer over

Deel deze pagina