Natuurlijk Gezond Deventer – voor bewoners door bewoners

Natuurlijk Gezond Deventer – voor bewoners door bewoners

Overijssel 24 november 2021

Groen doet goed. Dat weten we natuurlijk al. Dat groen ook bijdraagt een gezonde woon- en leefomgeving is niet alleen belangrijk om over te lezen maar juist ook te ervaren. Bewoners en kinderen hebben daar hele goede ideeën over.

Samen met gemeente Deventer, bewoners en kinderen zijn we gestart met een project om (een deel van) Colmschate groener en gezonder te maken. 

Bewonersavonden

Colmschate-Zuid is afgelopen maanden van start gegaan in de omgeving van het Roessink. De eerste twee bewonersavonden vonden plaats in verbindingscentrum de Fontein. De eerste avond stond in het teken van kennismaken en het uitwisselen van wensen, behoeften en ideeën.

Nadat was besproken wat er al in de wijk is, welke verhalen belangrijk zijn om te kennen en de randvoorwaarden bekend waren, konden de ideeën gaan rollen. Wat willen bewoners graag anders zien, welke behoeftes zijn er? Met behulp van een grote kaart doken de bewoners in hun leefomgeving.

Van het omvormen van saaie stekelige plantenperkjes tot bloemenpracht tot een wandelroute van 1 tot 10 km waar je van alles in kunt ontdekken. ‘Laat mij morgen maar starten’, aldus een betrokken bewoner. Uiteindelijk bleken er zeker tien interessante ‘vakken’ binnen de wijk te herkennen. In de tweede bijeenkomst gingen de bewoners verder met deze vakken.

‘De Bende van de Klaproos’

Tijdens de uitwerksessie kozen bewoners twee vakken uit waar ze mee aan de slag wilden. De ene ronde werden ideeën uitgewerkt bij het ene vak, de tweede ronde bij het andere. Zo bleken een aantal locaties populairder dan andere, waardoor er nieuwe vakken gevormd werden. Aan het einde van de avond zijn er vier werkgroepen gevormd. De leden van één van die werkgroepen hebben zichzelf al een pakkende naam gegeven: de bende van de klaproos.

De komende weken komen deze werkgroepen bij elkaar en werken ze samen met de wijkmanager en opbouwwerker naar concrete plannen. Wat kan er wel? Waar moeten we rekening mee houden? Wie kunnen we gebruiken om bij te dragen? Hoe delen we de informatie met de rest van de wijk?

Colmschate-Zuid Foto: de vier vakken waar de werkgroepen mee aan de slag gaan

Kinderen hebben de beste ideeën!

Niet alleen volwassen denken mee over de toekomst van de wijk. In samenwerking met de Ulebelt wordt ook met basisschoolkinderen in het gebied gekeken naar de wensen, behoeften en ideeën. Hun inbreng zal vervolgens ook opgenomen worden in de projectplannen.

Handen uit de mouwen

Wat een energie zit er bij de bewoners die mee praten! Een bewoner wilde volgende week al aan de slag. ‘Laat de gemeente het plantenperk maar leeg trekken, dan zorg ik er wel voor dat er volgende week een mooi bloemig perk ontstaat.’ Helaas gaat het zo snel niet, de plannen worden nu uitgewerkt. In het voorjaar worden de handen echt uit de mouwen gestoken. 

We hopen in januari ook te starten met de bewoners van Zandweerd. Wij kunnen niet wachten!

Tijdens Congres Natuurlijk op donderdag 18 november vertelden Paul Wensveen (GGD), Peter Mol (IVN), Sanne ten Zijthof (Gemeente Deventer) en Mirjam Modderman (IVN) over Natuurlijk Gezond Deventer. Nieuwsgierig? Kijk hier terug!

Deel deze pagina