Leerlingen van obs de Markesteen in Zwolle planten Voedselbosje

Leerlingen van obs de Markesteen in Zwolle planten Voedselbosje

Overijssel 11 maart 2022

Op woensdag 9 maart heeft groep 7 van obs de Markesteen samen met IVN Natuureducatie een Voedselbosje aangelegd op hun plein. Vooraf kregen de leerlingen een gastles van IVN over hoe voedsel groeit en over het belang van bodemdiertjes. De leerlingen zijn blij met het bosje van 30 m2 waar 30 verschillende soorten eetbare planten groeien. “Eerst was het hier heel saai met alleen maar tegels” zegt een leerling. IVN en gemeente Zwolle bieden dit jaar drie basisscholen een Voedselbosje aan. In deze groene oase leren kinderen hoe voedsel groeit en smaakt.

Het Voedselbosje
Het Voedselbosje bestaat uit 5 lagen planten: bomen, heesters, kruiden, bodembedekkers en kruiden. Sommige soorten kent iedereen wel, zoals de appelboom, aardbeien en munt. Maar er staan ook minder bekende soorten tussen, zoals colakruid, brave hendrik en de kweepeer.

Voldoende hulp
De leerlingen kregen bij het planten hulp van enthousiaste ouders en een oma. Ook de leerkracht van groep 7 en de directeur helpen mee. Ze zijn allemaal blij met deze mooie, groene plek op het verder grijze schoolplein. “Het Voedselbosje is heel goed voor mensen en voor dieren” vertelde een leerling bij de opening.

Zorgen voor de planten.. en proeven!
Tijdens de plantdag mochten leerlingen niet alleen planten, maar ook vast voorproeven van wat er later te oogsten valt uit het bosje. Ze poften appels boven een vuurtje en stelden een thee samen met allerlei verse kruiden. Ook lieten ze regenwormen vrij in het bos, nadat ze die eerst zorgvuldig hadden bestudeerd in potloepjes. “Want hun poep is heel goed voor het Voedselbosje!” weet een leerling te vertellen

De leerlingen van groep 7 zijn trots dat zij het bosje mogen gaan verzorgen. Aan het einde van het jaar zullen zij deze verantwoordelijkheid overdragen aan de nieuwe groep 7. “Het is heel bijzonder om de verantwoordelijkheid te krijgen om voor dit bosje te zorgen!” gaf een leerling aan.

Een groener plein voor De Markesteen
Obs De Markesteen heeft een sterk versteend plein en heeft plannen om hier verandering in te brengen. Het Voedselbosje vormt voor hen een eerste stap richting een plein met veel meer groen om in te spelen en van te leren. Groen zorgt ook voor meer dieren op het plein, voor meer schaduw en voor minder wateroverlast bij hevige stortbuien. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven en kinderen te leren over gezond eten. IVN en gemeente Zwolle dragen hier graag aan bij.

Steeds meer scholen vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Scholen in Overijssel kunnen hiervoor gebruik maken van een provinciale subsidie voor vergroening

Meer Voedselbosjes in Zwolle
Scholen konden zich afgelopen najaar inschrijven voor een gratis Voedselbosje. IVN Overijssel en het programma Natuur- en Milieueducatie van gemeente Zwolle hadden in eerste instantie één gratis Voedselbosje te vergeven aan een gemotiveerde school. Er kwamen zo ontzettend veel enthousiaste aanmeldingen binnen dat de gemeente besloot om drie Voedselbosjes te ondersteunen. Dit is mede mogelijk gemaakt door Wavin, die het plantgoed in de Voedselbosjes sponsort om hun CO2 uitstoot te compenseren. ROVA sponsorde met bokashi, een soort bladcompost. De andere twee Voedselbosjes worden komend najaar aangelegd.

Heb je ook interesse in een Voedselbosje? Neem dan contact op met projectleider Maartje Langeslag via m.langeslag@ivn.nl

Deel deze pagina