Leerlingen van de Schatgraver op ontdekkingstocht naar stoepplantjes

Leerlingen van de Schatgraver op ontdekkingstocht naar stoepplantjes

Overijssel 15 april 2021

Op 13 april was de zesde editie van de Nationale Buitenlesdag! In het hele land kregen leerlingen les in de buitenlucht. Ook alle klassen van de Schatgraver in Zwolle kregen buiten les. De leerlingen van groep 6 gingen onder begeleiding van een IVN-vrijwilliger op ontdekkingstocht naar stoepplantjes.

Groep 6 ging aan de slag met botanisch stoepkrijten: leerlingen gingen rond hun school op zoek naar stoepplantjes en schreven met stoepkrijt de namen bij deze plantjes die vaak als ‘onkruid’ worden gezien. “Maar de plantjes zijn heel belangrijk, voor de dieren om te eten en te schuilen” vertelt een leerling. “Ja en het maakt de lucht schoon en maakt het koeler” vult een ander aan. Door het stoepkrijten vragen leerlingen aandacht voor deze ondergewaardeerde plantjes.

Nuttige plantjes

Ria, een enthousiaste vrijwilligster van IVN Zwolle, helpt de leerlingen bij hun zoektocht. “Stoepplantjes zijn mega stoer!” vertelt Ria. “Ze kunnen groeien waar héél weinig ruimte is, ze kunnen tegen droogte, tegen héle hete tegels en er kan zelfs overheen gelopen worden!”. Leerlingen wisten op een klein pleintje naast de school veel verschillende stoepplantjes te vinden. “Ik had niet verwacht dat hier zo veel verschillende plantjes te zien waren!” zegt leerkracht Ingrid. Zij is een groot voorstander van buitenles geven. Het valt haar op dat buitenlessen aanspraak doen op heel andere vaardigheden, dat leerlingen meer samenwerken en dat het bewegen helpt bij het leren.

Buitenles de Schatgraver Zwolle

Buitenles: leuk en nuttig

Buitenles is leuk én nuttig: de frisse lucht, beweging en natuur bevorderen de gezondheid, concentratie en creativiteit. Uit onderzoek blijkt dat zowel leerkrachten als leerlingen vaker naar buiten willen voor de les. Als leerkracht is het wel even wennen. Daarom is de Nationale Buitenlesdag zes jaar geleden in het leven geroepen door Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Hiermee stimuleren en ondersteunen wij leerkrachten om buitenles te geven. Leerkrachten kunnen in een grote database op zoek naar een les die past bij het vak en de leeftijd van de leerlingen. Buitenles is geschikt voor natuureducatie, maar ook vakken als taal en rekenen kunnen heel goed buiten worden gegeven.

Ook in de rest van Overijssel gingen scholen naar buiten. Er deden 132 basisscholen mee met de Nationale Buitenlesdag. Dat is 25 procent van alle bassischolen in Overijssel. De NME-makelaar van gemeente Zwolle heeft ons geholpen met het op de kaart zetten van de Buitenlesdag in Zwolle.

Deel deze pagina