Leerlingen van Basisschool de Sprankel planten hun eigen Voedselbosje

Overijssel 13 maart 2023

Basisschool de Sprankel in Zwolle heeft sinds 9 maart een Voedselbosje. Leerlingen van groep 7 hebben samen met IVN Natuureducatie het bosje op hun plein geplant. Initiatiefnemer vanuit school, Annegreet Drost, is net als de kinderen blij met deze groene eetbare oase op hun plein:

“We zijn er nu al trots op en willen de bomen en planten gaan laten sprankelen!”

Lekker en leerzaam

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een aansprekende manier hoe voedsel groeit en hoe je voor de planten kunt zorgen.  Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de Sprankel zelf mee aan de slag gaat en IVN Overijssel verzorgt later in het jaar een ‘Groei en Proef’ gastles.

Een bosje om van te eten

Voor de voorjaarsvakantie verzorgde IVN een gastles in de klas over hoe voedsel groeit en hoe de kinderen kunnen gaan zorgen voor hun eigen Voedselbosje. Tijdens de plantdag mochten kinderen, na een korte uitleg van hovenierbedrijf Donkergroen, de jonge planten in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. De leerlingen van groep 7 wisten daar wel raad mee. “Wow het is echt super mooi geworden!” roept een leerling zodra het plantwerk erop zit. Enthousiaste ouders ondersteunden bij de andere activiteiten, zoals het poffen van appels als voorproefje op de oogst en het onderzoeken van regenwormen.

Samen met gemeente Zwolle heeft IVN Overijssel inmiddels 4 voedselbosjes aangelegd in Zwolle. Voor gemeente Zwolle is dit onderdeel van hun bijdrage aan Natuur- en Milieueducatie (NME) voor basisscholen.

Voedselbosje als stap richting een groen schoolplein

Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Steeds meer scholen vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Scholen in Overijssel kunnen hiervoor gebruik maken van provinciale ondersteuning,  zoals gratis ondersteuningssessies en een subsidie voor vergroening.

Het project Voedselbosjes in Zwolle is een samenwerking van IVN Overijssel en Gemeente Zwolle. Wavin heeft een financiële bijdrage geleverd aan de Voedselbosjes en draagt daarmee bij aan een groenere leefomgeving.

Ontdek meer over

Deel deze pagina