Kinderen van SBO Het Speelwerk planten eigen Voedselbosje aan

Kinderen van SBO Het Speelwerk planten eigen Voedselbosje aan

Overijssel 24 november 2022

Leerlingen van SBO Het Speelwerk plantten op 16 november samen met IVN Natuureducatie een Voedselbosje op hun schoolplein. Wethouder Monique Schuttenbeld opende de plantdag officieel en hielp de kinderen met planten. IVN en gemeente Zwolle bieden dit jaar vier basisscholen een Voedselbosje aan. In deze groene oase leren kinderen hoe voedsel groeit en smaakt.

Meer groen voor SBO Het Speelwerk

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten eetbare bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers groeien. Op 16 november werd het tweede Voedselbosje van Zwolle geplant. Dit keer op het plein van Het Speelwerk. Leerlingen mochten hun Voedselbosje zelf aanplanten, met hulp van wethouder Monique Schuttenbeld. Van appel- en amandelboom tot lekkere bladgewassen als rabarber en brave hendrik. De kinderen roosteren ook appeltjes boven een vuurtje en maken eigen kruidenthee, zodat ze vast kunnen voorproeven wat er later uit hun Voedselbosje te oogsten valt. Ook houden kinderen een regenwormenrace. “Wat goed dat jullie ook regenwormen loslaten in het Voedselbosje, want regenwormen zijn heel belangrijk voor de bodem” merkt de wethouder op.

Het Speelwerk heeft veel stenen op hun schoolplein en willen hier verandering in brengen. Het Voedselbosje vormt voor hen een eerste stap op weg naar een plein met veel meer groen om in te spelen en van te leren. Een groen plein draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Groen zorgt ook voor meer dieren op het plein, voor meer schaduw en voor minder wateroverlast bij hevige stortbuien. Kinderen en leerkrachten zijn reuzeblij met de groene oase op hun plein. “Ik had niet verwacht dat het er zo mooi bij zou liggen” verzucht een leerling als het aanplanten klaar is.

Lekker en leerzaam bosje

Gedurende het jaar zorgen de leerlingen voor het Voedselbosje. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Bij het project horen ook gastlessen van IVN en educatiemateriaal waarmee de school zelf aan de slag gaat. Zo leren kinderen dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor jezelf.

voedselbosje speelwerk zwolle overijsselSteeds meer scholen vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpen IVN en gemeente Zwolle graag aan mee. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven en kinderen te leren over gezond eten.

Meer Voedselbosjes in Zwolle

Scholen konden zich vorig najaar al inschrijven voor een gratis Voedselbosje. IVN Overijssel en het programma Natuur- en Milieueducatie van gemeente Zwolle hadden in eerste instantie één gratis Voedselbosje te vergeven aan een gemotiveerde school. Er kwamen zo ontzettend veel enthousiaste aanmeldingen binnen dat de gemeente besloot om vier Voedselbosjes te ondersteunen. Dit is mede mogelijk gemaakt door Wavin, die het plantgoed in de Voedselbosjes sponsort om hun CO2 uitstoot te compenseren.

voedselbosjeMeer informatie over voedselbosjes

Deel deze pagina