Kinderen van kindcentrum Heemse planten hun eigen Voedselbosje

Overijssel 13 maart 2023

Kindcentrum Heemse in Hardenberg heeft sinds dinsdag 7 maart een Voedselbosje. Kinderen van de BSO hebben samen met IVN Natuureducatie het eetbare bosje op hun plein geplant. Directeur van de kinderopvang Fera Harsevoort opende samen met twee kinderen het Voedselbosje. Zowel de kinderen als de directeur zijn blij met dit groene initiatief in Hardenberg.

Lekker en leerzaam

Het IVN Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een aantrekkelijke manier hoe voedsel groeit en hoe je goed zorgt voor de natuur, het klimaat en jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de BSO zelf mee aan de slag gaat.

 

Een bosje om van te eten

Tijdens een gastles van IVN Overijssel leerden kinderen over waar hun voedsel vandaan komt en wat planten nodig hebben om te groeien. Vervolgens mochten de kinderen, na een korte uitleg van hoveniersbedrijf Donkergroen, de jonge planten in de grond zetten. Van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. De kinderen van de BSO wisten daar wel raad mee. “Hé, deze plant ruikt naar snoepjes!” roept een leerling als hij de dropplant ruikt.

 Directeur Fera Harsevoort is enthousiast over het bosje: “Ik vind het mooi dat kinderen leren dat voedsel niet uit de supermarkt komt maar dat je het zelf kunt laten groeien”.

Voedselbosje als stap richting een groen schoolplein

Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Voor kindcentrum Heemse, onderdeel van Stichting Welluswijs, vormt het Voedselbosje een eerste stap richting een groener plein.

Steeds meer scholen vergroenen hun buitenruimte. Dat is goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Scholen in Overijssel kunnen hiervoor gebruik maken van provinciale ondersteuning, zoals gratis ondersteuningssessies en een subsidie voor vergroening. Ook kinderopvangcentra kunnen gebruik maken van provinciale subsidie. Dit Voedselbosje is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen IVN Overijssel, gemeente Hardenbeg en de Koppel. Wavin leverde een financiële bijdrage aan het bosje en draagt daarmee bij aan een groenere leefomgeving.

 

Meer over kind & natuur

Meer over voedselbosjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina