Hoe gezond zijn Overijsselse sloten? Kinderen onderzoeken dit tijdens de IVN Slootjesdagen

Hoe gezond zijn Overijsselse sloten? Kinderen onderzoeken dit tijdens de IVN Slootjesdagen

Overijssel 9 juni 2021

Hoe goed is de waterkwaliteit van de slootjes in Overijssel? Op tenminste zes verschillende locaties in de provincie gaan kinderen komend weekend tijdens de IVN Slootjesdagen aan de slag om dit vast te stellen. IVN-Natuurgidsen staan van 11 t/m 13 juni klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om met kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders waterdiertjes te vangen en waterproefjes te doen.

Kinderen leren van alles over het leven in de sloot en doen tegelijkertijd mee aan een belangrijk citizen science project. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) namelijk de waterkwaliteit beoordelen. Overijssel scoorde bij de vorige metingen in 2019 met een 6,6 hoger dan het landelijk gemiddelde.

Bekijk hier alle slootjesactiviteiten van IVN-afdelingen in Overijssel.

Waterbewustzijn vergroten

IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. ‘De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is,’ licht Sophia van Dam van IVN toe. ‘Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.’

Enthousiaste vrijwilligers leren kinderen over natuur

Drijvende krachten achter de IVN Slootjesdagen zijn de vrijwilligers. Veel IVN-afdelingen doen jaarlijks mee met deze campagne, waarbij ze kinderen een unieke natuurbeleving bieden en ze tegelijkertijd iets leren over waterkwaliteit. Hoewel de organisatie dit jaar ingewikkelder was door de nog steeds geldende maatregelen, weerhield dat de afdelingen Almelo, Deventer, Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Zwolle er niet van om komend weekend weer allerlei activiteiten op te zetten.

Bootsmannetjes en ruggenzwemmers

In 2019 was de laatste editie van de IVN Slootjesdagen. Toen werden in Overijssel vooral veel bootsmannetjes en ruggenzwemmers geteld. Vorig jaar gingen de IVN Slootjesdagen als gevolg van de coronapandemie niet door. Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie daarom extra belangrijk. Ook omdat de waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse slootjes van 2018 naar 2019 daalde van een 6,9 naar een 6,1. Van Dam: ‘En als je bedenkt dat tijdens de Slootjesdagen toch vaak wel de mooiere, kwalitatief betere slootjes worden uitgekozen, is dit cijfer dus waarschijnlijk ook nog geflatteerd.’

Deel deze pagina