Overig

Groene regen van vrijwilligersprijzen in Overijssel

Overijssel 30 november 2023

Diverse IVN’ers mochten afgelopen maand de Groene Vrijwilligersprijs in ontvangst nemen tijdens een feestelijke uitreiking. “We zijn supertrots op onze vrijwilligers en heel erkentelijk voor het al werk wat ze verzetten. Met zoveel passie en gedrevenheid zich keer op keer inzetten voor de natuur. Daarmee zijn ze ook weer een inspiratiebron voor andere mensen. Graag willen we ze feliciteren met deze verdienste”, aldus Lilian Dieben, vrijwilligersconsulent van IVN Overijssel. In december worden nogmaals een aantal prijzen uitgereikt.

Samen voor elkaar en met elkaar

“Vrijwilligers en initiatiefnemers die zich belangeloos voor hun omgeving zorgen doen belangrijk werk en zijn onmisbaar”, meldt ook de provincie Overijssel, “als provincie waarderen en stimuleren wij de Overijsselse vrijwilligers en initiatiefnemers enorm. Samen voor elkaar en met elkaar.” De vrijwilligersprijs wordt al sinds 2000 uitgereikt. Elk jaar dragen de vrijwilligerssteunpunten vier vrijwilligers(groepen) per gemeente aan. Dit is in samenwerking met lokaal welzijn, gemeenten en de groene vrijwilligersorganisaties: Instituut voor Natuureducatie, Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel. Iedere groene groep of vrijwilliger kon voorgedragen en genomineerd worden. De Groene Vrijwilligersprijs wordt gefinancierd uit het provinciebrede programma Natuur voor Elkaar.

Gemeente Dalfsen: IVN Zwolle Werkgroep Veldlessen Vechterweerd

De werkgroep Veldlessen van IVN Zwolle in de Vechterweerd mocht op vrijdag 17 november de Groene Vrijwilligersprijs in ontvangst nemen van gedeputeerde Von Martels. Deze werkgroep verzorgt al 20 jaar vrijwillig veldlessen voor kinderen van groep 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Dalfsen en Zwolle. Zij delen graag de passie en bewondering voor de natuur met deze kinderen. In de 20 jaar dat deze lessen worden verzorgd zijn maar liefst 12.000 leerlingen onderwezen en 3000 begeleiders! Hiermee is een complete generatie opgegroeid met deze educatie. Eén van de vrijwilligers van de werkgroep deelde met ons: “Een lerares uit Dalfsen kwam bij ons met haar klas. Zelf had ze als klein meisje veldlessen vroeger bij ons gevolgd. Nu ze lerares is, wil ze haar leerlingen ook de natuur laten beleven op deze manier. De cirkel is weer rond. Mooi om te zien hoe we echt de natuur in de harten van kinderen brengen en ze dit meenemen voor later in hun leven.” Dit project wordt in samenwerking gedaan met Vitens. De kinderen krijgen uitleg over drinkwater en natuur in de Vechterweerd. Niet saai in een klaslokaal, maar samen op pad tijdens veldlessen met proefjes en opdrachtjes om het te ervaren in de praktijk. De vrijwilligers dragen zorg dat het lespakket – in samenwerking met Vitens – up to date blijft.

Gemeente Deventer: IVN/KNNV Plantenwerkgroep

De plantenwerkgroep Deventer is een samenwerking tussen IVN en KNNV. Van mei tot en met augustus worden meerdere malen per week excursies in stadsnatuur of natuurgebieden in de omgeving Deventer en Olst georganiseerd. Iedereen kan aanhaken, wie zin heeft gaat mee! Gewapend met een plantenboek, loep en flinke dosis geduld. Deze groep inventariseert de laatste jaren veel voor Floron – een landelijke organisatie die de verspreiding van wilde planten onderzoekt – en voor de Stichting IJssellandschap. Sinds 2010 wordt er binnen de Deventer gemeentegrenzen jaarlijks onderzoek gedaan naar de vele wilde plantensoorten. De planten werden beschreven in rapporten en opgeslagen in een database. Het boek ‘Ode aan de flora van Deventer – wilde planten van Deventer en hun bewonderaars’ maakt die informatie nu toegankelijk voor een breed publiek. Het boek is een coproductie van de KNNV, IVN, Ecogroen en gemeente Deventer. Gerrit Hendriksen -florist en insectenkundige- neemt de prijs in ontvangst. “Hij wordt geroemd om zijn enthousiasme en tomeloze inzet. Hij werkt op wetenschappelijk niveau, maar vindt evenzo zijn maatje in mensen die net beginnen met deze hobby. Hij neemt ze mee in de beginselen van het determineren van planten of uitleg waarom deze plant hier voorkomt”, aldus Dieben. Hendriksen heeft zelfs de Commissaris van de Koning meegenomen op excursie, waarna volgens hij de prijs van hem in ontvangst mocht nemen.

Gemeente Olst-Whije:  IVN Olst-Wijhe Uilenwerkgroep

De Uilenwerkgroep van IVN Olst-Wijhe is een actieve groep die zich bezighoudt met kerkuilen en steenuilen. Ze plaatsen kasten en controleren jaarlijks de inhoud (bezettingsgraad en kuikens) en ringen de jongen. Daarnaast inventariseren ze ook ransuilen en bosuilen. “De werkzaamheden zijn bijzonder intensief in het voorjaar en bovendien niet altijd zonder risico’s. Kerkuilkasten worden hoog in boerenschuren geplaatst dus ladders moeten goed geplaatst worden”, laat Dieben ons weten. De groep draagt bij aan het overleven van deze bijzondere vogels in het uitgestrekte gebied langs de IJssel. Hiervoor mochten ze op dinsdagochtend 21 november door statenlid Edith du Bois de prijs in ontvangst nemen.

Gemeente Almelo: IVN Almelo Groene Visite

De Groene Visite is een provinciaal netwerk van vrijwilligers in Overijssel die op bezoek gaan bij immobiele dementerende ouderen, woonachtig in een verzorg- verpleeghuis. De vrijwilligers van de Groene Visite gaan op pad met een thematische natuurkoffer, gevuld met ‘De Natuur’ uit de eigen omgeving. Bij het zien van mooie natuurfoto’s, het voelen van een kastanjebolster, het ruiken van gedroogd gras of het proeven van rijpe bramen worden zintuigen geprikkeld. Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken.

Laura Brummelhuis zet zich onvermoeibaar in voor de Groene Visite. Als coördinator Groene Visite vanuit IVN Almelo behandeld Laura de toenemende aanvragen van zorginstellingen en ze weet ook vrijwilligers aan zich te binden en in te zetten voor de bezoekjes. De Groene Visite is ontzettend waardevol voor mensen met dementie. Het brengt buiten naar binnen: de geuren, kleuren en texturen van de natuur roepen herinneringen op aan vroeger. Mensen leven ervan op.

Ontdek meer over

Deel deze pagina