Green Educators aan de slag tijdens Nationale Buitenlesdag

Gelderland 17 april 2023

Natuur en klimaat staat bij veel jongeren hoog op de agenda. En daar blijft het niet bij, ze komen ook in actie. Bijvoorbeeld als Green Educator! Tijdens de Nationale Buitenlesdag op 4 april 2023 hebben de Green Educators in Gelderland op verschillende basisscholen buitenles gegeven. 

Dit voorjaar werden 14 nieuwe Green Educators opgeleid in Gelderland. Na het afronden van de cursus waarin zij leerden om zelf buitenles te geven, gingen deze Green Educators voor het eerst aan de slag tijdens de Nationale Buitenlesdag. Zo gaven Green Educators Fleur, Anniek en Chino de les op het schoolplein van Basisschool De Laarakker in Arnhem.


 

Buitenlesdag bij Basisschool De Laarakker in Arnhem

Er stond een volle Buitenlesdag op het programma voor de Green Educators in Arnhem. Zo ging Fleur met groep 3 aan de slag met kriebelbeestjes. Samen met de leerlingen ging ze op onderzoek naar de beestjes op het schoolplein en bekeken ze deze van dichtbij in loeppotjes.  

Daarna kreeg groep 4 les over de merel van Meester Chino. De leerlingen gingen zelf enthousiast aan de slag gegaan met het maken van vogelnestjes van takken, gras en andere dingen die ze konden vinden op het plein. 

Green Educator Anniek begeleide groep 5/6 in tijdens de les ‘hoe klimaat adaptief is jouw plein?’  Ze deden testjes op het gebied van afwatering, biodiversiteit en hittestress. Conclusie: er is nog wel wat verbetering mogelijk is op hun schoolplein!  

Samen met groep 7/8 sloten de Green Educators de Buitenlesdag af. Deze les ging over het belang van stoepplanten. De leerlingen bestudeerden de verschillen tussen een paardenbloem en paarse dovenetel in de klas. Daarna gingen zij buiten zelf op zoek naar stoepplanten. Met hulp van een zoekkaart brachten ze heel veel verschillende plantjes op naam en schreven dit met stoepkrijt op het schoolplein.  

 

Hoe beviel het Buitenles geven?

Fleur, Anniek en Chino gaven zich op als Green Educator omdat ze graag wat meer ervaring op wilden opdoen met lesgeven aan kinderen en om meer over de natuur te leren. Ik ga dit echt vaker doen! Eerst was ik was zenuwachtig, maar alle kinderen kijken je zo verwachtingsvol aan dat je van start gaat en al je zenuwen vergeet. Hun enthousiasme over alles wat met de natuur te maken heeft stelde me op mijn gemak!’’ aldus Green Educator Fleur, “Het is ook zo leuk dat je gelijk wordt aangesproken als juf Fleur”.  

 
Wie zijn de Green Educators?

De Green Educators zijn jongeren (18-35 jaar) in Gelderland die zich inzetten voor natuureducatie tijdens verschillende groene evenementen zoals de Buitenlesdag of Slootjesdagen. Door verschillende trainingen en met de begeleiding van een persoonlijke buddy van IVN zijn zij klaargestoomd om vol zelfvertrouwen zelf buitenlessen te geven.  

  

Wil jij ook Green Educator worden?

Word jij ook enthousiast van de verhalen van Fleur, Anniek en Chino?  Ben je gek op natuur en lijkt het je leuk om kinderen buitenles geven? Dan lijkt je het misschien wel leuk om je vrijwillig in te zetten als Green Educator in Gelderland. De Green Educators gaan regelmatig op pad. Wil jij op de hoogte blijven of je inschrijven als Green Educator? 

Op de hoogte blijven Green Educators
 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina