Gelderland
Jongeren
woensdag04mei2022

Achterhoekse jongeren in actie voor biodiversiteit!

De Achterhoek heeft een oud cultuurlandschap met een bijzondere biodiversiteit, een landschap waar inwoners trots op zijn. Helaas staat, net als op veel andere plekken, het landschap onder druk. Achterhoekse jongeren worden bij deze opgave betrokken via IVN Jongeren Adviesbureau - Achterhoek, waarbij jongeren uit de regio uitgedaagd worden na te denken over vraagstukken op het gebied van biodiversiteit in het buitengebied. Zo’n 750 leerlingen uit het VO en MBO vervullen nu de rol van adviseur voor verschillende opdrachtgevers; hun gemeente of het waterschap.

Wat gaan de jonge adviseurs doen?

Door de echtheid van de vraagstukken nemen jongeren de vraagstukken zeer serieus. Zo onderzoeken leerlingen van het Almende College in Silvolde in opdracht van de gemeente Oude IJsselstreek, hoe bermmaaisel kan worden benut als bodemverbeteraar in de landbouw.

En in Vorden vloggen leerlingen van het Kompaan College voor de biodiversiteit in de gemeente Bronckhorst. Zo laten zij zien wat inwoners van de gemeente zelf kunnen doen om de natuur een handje te helpen op het gebied van insecten, inheemse soorten, natuur & landbouw en de regenworm.

In de verschillende projecten worden veldbezoeken en ontmoetingen met deskundigen georganiseerd en jongeren gaan in dialoog met lokale betrokkenen. Zo ontwikkelen ze plannen met gerichte adviezen waar de opdrachtgever mee verder kan.

JAB Achterhoek winterswijk

Betrekken van jongeren bij landschapsontwikkeling

Om natuurinclusief denken te stimuleren en te realiseren zijn juist jongeren een belangrijke partij. Zij zijn de gebruikers, consumenten en besluitvormers van de toekomst! Jongeren hebben creatieve antwoorden en een frisse blik op maatschappelijke thema’s. Ze hebben vanuit hun eigen perspectief ervaringen en beelden die van meerwaarde zijn voor toekomstige natuur- en landschapsontwikkeling. Door hen te informeren en na te laten denken ontstaat er maatschappelijke bewustwording op de lange termijn. Wat zal leiden tot meer natuurbewuste en betrokken volwassenen.

IVN Jongeren Adviesbureau – Achterhoek word georganiseerd door IVN Gelderland in opdracht van de Provincie Gelderland.  Al 11 opdrachtgevers vervullen hierin een belangrijke rol. Wie doen er mee? Gemeenten Aalten, gemeente Bronckhorst, gemeente Oude IJsselstreek, gemeente Doesburg, gemeente Lochem, gemeente Montferland, gemeente Oost Gelre, gemeente Winterswijk, gemeente Doetinchem, Waterschap Rijn en IJssel en Achterhoek Toerisme.

Dit project is onderdeel van het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland.

 

Heb je interesse of een vraag?

Ben jij expert op het gebied van landschapsontwikkeling, biodiversiteit, duurzame initiatieven en lijkt het je leuk om inhoudelijk bij te dragen aan dit project? Of zou je graag zelf een Jongeren Adviesbureau willen organiseren?

Neem dan contact op met IVN projectleider Esther Tiemessen (e.tiemessen@ivn.nl)