Leerlingen De Skeakel op zoek naar kievitsei tijdens Buitenlesdag
Het voorjaar is begonnen; dat ruik je, dat voel je, dat hoor je. De vogels fluiten, de zon schijnt, groene bladeren verschijnen en de bloemen beginnen te bloeien. De kieviten zijn terug in Friesland. Het is tijd om naar buiten te gaan! En dat deden de leerlingen van de Skeakel in Sexbierum vandaag in het kader van Buitenlesdag, die deze week weer plaatsvond. En speciaal voor deze dag kwam Wethouder Jan Dijkstra voorlezen uit het boekje Sipke vindt een kievitsei, om de buitenles over weidevogels in te leiden.
Alle basisscholen in gemeente Waadhoeke krijgen dit jaar het Gouden Boekje Sipke vindt een kievitsei cadeau. Het boekje gaat over een kleine spitsmuis, die samen met zijn opa eieren gaat zoeken in het veld. Ze banjeren door de Friese velden met een oude pet op het hoofd en een verrekijker in de hand. Opa gooit Sipke over de sloot en hoe het dan verder afloopt? Wethouder Jan Dijkstra las voor uit het boekje en vertelde over de kievit: “Heb je wel eens van de kievit gehoord? De kievit roept zijn eigen naam “kieuwit kieuwit”. Je kunt de kievit herkennen aan zijn kuif op zijn kop.” Ook leerden de kinderen over de eieren van de kievit en over zijn vriendjes, zoals de scholekster (strânljip), grutto (skries) en tureluur (tsjirk).
En dan: naar buiten!
Na het voorlezen en de start van de les binnen, was het natuurlijk tijd om naar buiten te gaan om daar de les te vervolgen. Net als Sipke in het verhaal, gingen de kinderen op zoek naar een kievitsei op hun eigen schoolplein. Ook kropen ze in de huid van een kievit en gingen ze op zoek naar voedsel: wormen dus. Waar vind je die eigenlijk? En waarom zijn deze diertjes zo belangrijk voor de bodem? Zo kregen de kinderen niet alleen buiten les over weidevogels, maar ook over de diertjes die in de bodem leven. En dat allemaal in de natuur dichtbij, in hun eigen schoolomgeving.