Tuin en moestuin

Verplant je plantjes

Verplanten betekent dat je de plantjes meer ruimte gaat geven. Jullie hebben binnen een aantal plantjes die in een klein potje zitten. Deze plantjes blijven niet leven als ze in dit kleine potje blijven zitten. We gaan ze daarom verplanten. We verplaatsen ze naar de tuin, een pot of naar jullie vierkante-meter-bak.

Zijn je plantjes sterk en groot genoeg?

De plantjes moeten wel sterk en groot genoeg zijn om naar buiten te gaan. Maar hoe weet je nu of jullie plantjes klaar zijn voor het verplanten? Wat is sterk en groot genoeg? Als een plantje 2 blaadjes heeft, dan is hij groot en sterk genoeg voor buiten.

Stap voor stap verplanten:

  1. Maak een gaatje in de grond. Het gaatje moet zo groot zijn dat het plantje er goed in past. De worteltjes horen onder de grond en het steeltje en de blaadjes boven de grond.
  2. Giet een klein beetje water in het gaatje.
  3. Pak het plantje vast. Bij de sla en andijvie aan de blaadjes, bij tomaten aan het steeltje (die zijn het sterkst).
  4. Haal heel voorzichtig het kleine plantje uit het potje.
  5. Zet het plantje in de grond.
  6. Druk de grond rondom het plantje een beetje aan.
  7. Geef de grond rondom het plantje water, want water geven doe je niet op de blaadjes!

De eerste dagen zijn de plantjes soms een beetje slapjes. Je denkt misschien dat ze dood zijn. Geef ze de eerste dagen wat extra water en je zult zien dat ze er straks weer mooi uitzien.TIP:

Heb je de plantjes opgekweekt in een wc-rolletje? Dan kun je het plantje met het wc-rolletje in zijn geheel in de grond zetten.

In het filmpje ‘Moestuinier mee!’ vertelt Liedewij Loorbach je alles over plantjes in de grond zetten.

Ontdek meer over

Deel deze pagina