Tuin en moestuin

Stap voor stap buiten zaaien in de volle grond

We gaan nu buiten zaaien in de volle grond! Overleg met je juf, meester of begeleider welke groenten jullie gaan zaaien. Deze keer kan je 5 soorten groenten zaaien: prei, radijs, rode biet, spinazie en wortel.

In 8 stappen buiten zaaien in de volle grond

  1. Staat er onkruid op de tuin? Haal het onkruid uit de tuin.
  2. Maak de bovenlaag van de grond los met een riek, hark of cultivator. Ken je deze voorwerpen? Als je het woord niet kent, zoek dan eens samen op het internet hoe deze voorwerpen eruit zien.
  3. Maak de grond mooi vlak en fijn verkruimeld voordat je gaat zaaien. Klaar? Dan heb je nu je zaaibed in orde gemaakt!
  4. Zaaien doe je in rijen, voor elke soort groente 1 rijtje. Trek bijvoorbeeld met een touwtje een rechte lijn over je zaaibed. Langs deze lijn kan je met je hand een klein geultje maken. Zorg dat er tussen de geultjes minimaal 35 cm zit. In het geultje gaan we zaaien.
  5. Verspreid de zaadjes in het geultje. De rode biet zaai je verder uit elkaar dan spinazie. Tussen de zaadjes moet ongeveer 4 cm zitten. Alleen spinazie mag je wat dichter op elkaar zaaien (2cm).
  6. Dek de zaadjes af met een klein laagje grond, liefst verkruimeld. Druk het zachtjes aan.
  7. Zet een stokje of naambordje aan het begin van de rij. Zo weet je altijd waar je gezaaid hebt en verwar je de kleine plantjes niet met onkruid.
  8. Geef na het zaaien wat water met de gieter. Zorg dat de gieter een kop heeft met van die kleine gaatjes. Weet je hoe je zo’n kop noemt?
    Een broeskop

Voor het 7-stappenplan ‘Buiten zaaien in potten of bakken’: klik HIER.

Ontdek meer over

Deel deze pagina