Zet je Eettuintje in bloei

Wij interviewden Jaap Verwaard (IVN Almere) over het belang van een bloeiende tuin. Gebruik zijn tips en zet jouw Eettuintje in bloei!

Tip 1: Bestuivers die je in je tuin wilt hebben
Tip 2: Eetbare bloemen voor mensen
Tip 3: Kindervriendelijke tuin
Tip 4: Bijvriendelijke bloemen
Tip 5: Vlindervriendelijke bloemen

Kennismaken met Jaap Verwaard

Hoe komt het eigenlijk dat je zoveel af weet van planten en dieren?
Als avontuurlijk en nieuwsgierig kind struinde ik al langs slootjes, volkstuintjes en weilanden. Ik kwam dan ook regelmatig met drijfnatte laarzen thuis. Mijn vader was boekhouder maar had wel oog voor de natuur. In ons huis stonden altijd diverse aquariums en konden we zien hoe er nieuwe visjes werden geboren. Ik mocht altijd zijn aquariums onderhouden.

Later vond ik in mijn schoonvader een ideale kameraad om te wandelen langs de kust en de duinen of door de natuur van o. a. Flevoland en Gelderland. Hij was een enthousiast vogelaar van het open landschap en heeft me veel geleerd.
Overigens vind ik het genieten van de natuur veel belangrijker dan het uit je hoofd leren van honderden namen van planten en dieren. Blijf dus kijken en luisteren en je verwonderen als een kind.

Hoe ziet je eigen tuin eruit?
Wij, mijn vrouw en ik en 3 kinderen hebben 18 jaar een volkstuin van 200 m2 en later 300 m2 in Almere Haven gehad. Nu hebben we een bescheiden moestuintje in de achtertuin, waar toch nog heel wat van afkomt.

Nut en noodzaak van een bloeiende tuin

Waarom wil je eigenlijk insecten en bloemen in je tuin?
Haha, of je het nu wilt of niet, bloemen en insecten komen er vanzelf, want de natuur houdt zichzelf in stand. Laat je de natuur zijn gang gaan dan komen er snel allerlei onkruiden. Daar is niets mis mee, maar als je een leuk moestuintje wilt aanleggen, wil je natuurlijk dat je straks ook kunt oogsten. Ook dan heb je de hulp van insecten hard nodig. Jouw aardbeiplantjes krijgen bloemen, maar dat worden pas aardbeien als die bloemetjes bevrucht zijn met stuifmeel. En dat is het werk van wilde bijen, honingbijen en de wind.

Tip 1: Bestuivers die je in je tuin wilt hebben

Waarom zijn deze handig in de tuin?
Bestuivers zoals bijen, vlinders en talloze andere insecten zijn onmisbaar! Bloemen worden bevrucht met stuifmeel. Veel bloemen hebben daarbij de hulp nodig van vliegende insecten.

tip1Grappig (én slim) is het gedrag van die dieren. Wist je dat wilde bijen langs de rand van de aardbeibloem lopen, maar de honingbijen alleen in het midden zitten? “Wilde bij” is overigens een verzamelterm voor verschillende bijensoorten.

Heb je een aantal tips voor meer bestuivers in je tuin? 

Tip 2: Eetbare bloemen voor mensen

tip2Waarom is het leuk om de gekozen eetbare bloemen in je tuin hebben? 
Eetbare bloemen zijn mooi en trekken veel insecten.
Maar let op! Er zijn in veel tuinen en plantsoenen ook planten, bloemen en bessen te vinden die meer of minder giftig zijn, dus houd je aan de genoemde soorten.

Heb je zelf eetbare bloemen in de tuin?
Jazeker, maar ik laat ze meestal zitten omdat er dan lekkere vruchten aan komen.

Tip 3: Kindervriendelijke tuin

tip3-defWelke bloemen en planten passen het best in een kindervriendelijke tuin?Kinderen vinden het vaak ook interessant en leuk om de geuren van planten en met name kruiden zoals dille, munt, tijm te ontdekken. Of kies voor bloemen met een mooie heldere kleur of een lekkere smaak. En zet bij je tuintje een ondiep badje klaar voor de vogels (grote plantenschotel).

Lekkere geur:

lavendel, rozemarijn, tijm, munt

Mooie kleur:

viooltjes, margriet, goudsbloem, krokus

Lekkere smaak:

aardbei, tuinkers

Tip 4: Bijvriendelijke bloemen

tip4-defHoe bepaal je of iets een bijvriendelijke bloem is of niet? 
Bijen hebben zo hun eigen smaak en favorieten. Zorg voor diversiteit in je tuin en je krijgt verschillende soorten bezoekers. Paardenbloemen bijvoorbeeld zijn in het vroege voorjaar erg belangrijk voor vlinders en bijen omdat er nog weinig voedsel voorhanden is. Dan maar wat minder kieskeurig, want dit onkruid zorgt voor veel nectar en veel stuifmeel.

Welke bollen zijn heel geschikt voor bijen?

En stel dat mensen nog wat meer ruimte hebben, heb je dan nog andere tips?
Leg bloemstroken aan met een specifiek wilde-bijen-mengsel.

Tip 5: Vlindervriendelijke bloemen

tip5Welke planten lokken nog meer vlinders naar je tuin?
Ook lavendel is een vlindervriendelijke plant. Ik heb zelf naast de lavendel ook de perovskia (ook wel Syberische lavendel genoemd) staan. Heel apart is het dan om te zien dat beide op elkaar lijkende planten hun eigen bezoekers krijgen!

Hoe bepaal je of iets een vlindervriendelijke bloem is of niet?
Vlinders hebben een lange zuigsnuit, dus kunnen zij in allerlei soorten bloemen nectar drinken.

 

–> terug naar de pagina eettuintjes