Van Zaadje tot Soep

Staan kinderen nog wel genoeg stil bij de oorsprong van hun eten? En hoe leer je (anderen) op een betekenisvolle manier over duurzame en gezonde voeding? Met het project Van Zaadje tot Soep doorlopen kinderen gedurende een jaar elke stap van het proces dat vooraf gaat aan een kom soep. Onderweg komen zij docenten van andere scholen, studenten, senioren en boeren tegen, die hen in één van de stappen begeleiden en daar op hun beurt weer van leren.

Accepteer cookies

Bekijk de aftermovie!

De stappen Van Zaadje tot Soep

De 5 stappen van het project staan vast, ieder jaar wordt opnieuw gekeken naar een passende invulling.

VZTS 2020Tijdens een van de vorige edities zijn we aan de slag gegaan met moestuinieren, twee exursies, een Oogstfeest en als afsluiting een voedselfeestje.

Moestuinieren op het plein
We voorzien jullie schoolplein van een eigen moestuin. Geen plek? Dan is het ook mogelijk om met de klas een moestuinbak te bouwen of een tuintje te 'leasen'. Voor elke school is er een moestuin die past.

Excursie ‘Verzorgen’
Jullie gaan met de groep op stap voor een les over het kweken en verzorgen van planten. Waarom groeien paprika's in een kas en hebben we 's winters geen verse Nederlandse asperges?

Het Oogstfeest van de Lelystadse Boer
De hele groep mag tijdens het jaarlijkse oogstfeest komen kijken en helpen bij één van de aangesloten 70 boeren net buiten Lelystad.

Excursie ‘Koken en proeven’
Jullie gaan met de groep op stap voor een kookworkshop. Hoe maak je van je eigen groenten iets écht lekkers?

Voedselfeestje
Samen met de andere deelnemende scholen en de partners, sluiten we het project af met een feestelijke soepproeverij.

Vragen?

Momenteel is het voor scholen niet mogelijk om zich op te geven voor dit project. Heb je een andere vraag over Van Zaadje tot Soep? Stuur een mailtje naar flevoland@ivn.nl.

Partners

Wij kunnen Van Zaadje tot Soep aanbieden dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van FlevolandAeres VMBO, GGD Flevoland, Stichting SchoolGO Kinderopvang en lokale senioren netwerken.