Van Zaadje tot Soep

Staan kinderen nog wel genoeg stil bij de oorsprong van hun eten? En hoe leer je (anderen) op een betekenisvolle manier over duurzame en gezonde voeding? Met het project Van Zaadje tot Soep doorlopen kinderen gedurende een jaar elke stap van het proces dat vooraf gaat aan een kom soep. Onderweg komen zij docenten van andere scholen, studenten, senioren en boeren tegen, die hen in één van de stappen begeleiden en daar op hun beurt weer van leren.

Accepteer cookies
Bekijk de aftermovie!

In 2023 wordt er weer een nieuwe editie van Van Zaadje tot Soep voor Lelystadse basisscholen en BSO's georganiseerd. 

Van Zaadje tot Soep 2023

De stappen Van Zaadje tot Soep

De 5 stappen van het project staan vast, ieder jaar wordt opnieuw gekeken naar een passende invulling.vztsTijdens een van de vorige edities zijn we aan de slag gegaan met moestuinieren, twee exursies, een Oogstfeest en als afsluiting een voedselfeestje.

Moestuinieren op het plein
We voorzien jullie (school)plein van een eigen moestuin. Geen plek? Dan is het ook mogelijk om met de klas of groep een moestuinbak te bouwen of een tuintje te 'leasen'. Voor elke school en BSO is er een moestuin die past.

Excursie ‘Verzorgen’
Jullie gaan met de groep op stap voor een les over het kweken en verzorgen van planten. Waarom groeien paprika's in een kas en hebben we 's winters geen verse Nederlandse asperges?

Het Oogstfeest van de Lelystadse Boer
De hele groep mag tijdens het jaarlijkse oogstfeest komen kijken en helpen bij één van de aangesloten 70 boeren net buiten Lelystad.

Excursie ‘Koken en proeven’
Jullie gaan met de groep op stap voor een kookworkshop. Hoe maak je van je eigen groenten iets écht lekkers?

Voedselfeestje
Samen met de andere deelnemende scholen, BSO's en de partners, sluiten we het project af met een feestelijke soepproeverij.

Vragen?

Heb je vragen over Van Zaadje tot Soep? Stuur een mailtje naar flevoland@ivn.nl.

Partners

IVN Flevoland is aangesloten bij het netwerk van JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst en kan Van Zaadje tot Soep aanbieden dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en Senioren uit het netwerk ‘Boer zoekt Burger’.