Wilde bij gekroond tot Tuinheld van de gemeente Dronten

Flevoland 14 augustus 2023

Bloeiende bloemen, kwetterende vogels en zoemende insecten. Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook heel nuttig. In de natuur werkt alles met elkaar samen. De Tuinhelden kunnen jou zelfs een handje helpen!

Van 22 mei tot en met 1 juli konden inwoners van Dronten hun stem uitbrengen op hun favoriete tuinheld tijdens de Tuinheldenverkiezing. De verkiezing is bedoeld om aandacht te vragen voor biodiversiteit en het belang van groen voor planten, dieren en mensen. De Tuinheldenverkiezing draait om dieren en planten die voortkomen in de gemeente Dronten. Een tuin waar diverse tuinhelden voorkomen is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en plagen. Tuinhelden zijn dieren en planten die jou helpen in de tuin.

En de winnaar is……

De wilde bij heeft gewonnen en is Tuinheld van Dronten! De wilde bij is een geliefde tuinheld en heeft een belangrijke functie in onze voedselketen. Met hun bestuivende activiteiten dragen wilde bijen bij aan de groei en voortplanting van veel groenten en fruit, waardoor onze ecosystemen in balans blijven. Het komende jaar wordt er een boel georganiseerd om de wilde bij het zonnetje te zetten en hun leefomgeving in de gemeente Dronten te verbeteren!

In actie voor de wilde bij!

Een van de eerste publieksacties is “Laat je straat zoemen”. Door verstedelijking hebben insecten steeds minder voedsel en nestgelegenheid, vooral wilde bijen. Samen Actief (organisatie voor bewonersinitiatieven in de Gemeente Dronten) stelt daarom “doe het zelf” bijenpakketten beschikbaar voor straten binnen de gemeente. De pakketten voor de straat worden samen met de deelnemers samengesteld en kunnen bestaan uit: een bijenhotel, bijenvriendelijke zaden en vaste beplanting, drachtbomen, een cursus ecologisch tuinieren, etc. Wordt jouw straat de bijenvriendelijkste van de gemeente Dronten? Laat je gegevens achter op de website van Samen Actief en ontvang meer informatie over de “doe het zelf” bijenpakketten.

Naar Samen Actief

 

Wil je zelf aan de slag met een bijvriendelijke tuin?

Wil je aan de slag voor de wilde bij? In je eigen tuin kun je heel veel doen om het aantrekkelijk te maken voor de wilde bijen. Op deze websitepagina vind je een overzicht van het aanbod om meer te leren over of te doen voor deze belangrijke tuinheld.

Naar de bijentips

 

Deel deze pagina