Tuinhelden in gemeente Dronten

Bloeiende bloemen, kwetterende vogels en zoemende insecten. Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook heel nuttig. In de natuur werkt alles met elkaar samen. De Tuinhelden kunnen jou zelfs een handje helpen! 

Tuinheldenverkiezing 2023

Van 22 mei tot en met 1 juli 2023 konden inwoners van Dronten hun stem uit op hun favoriete Tuinheld tijdens de Tuinheldenverkiezing. De verkiezing is bedoeld om aandacht te vragen voor biodiversiteit in de gemeente Dronten en het belang van groen voor planten, dieren en mensen. De Tuinheldenverkiezing draait om dieren en planten die voortkomen in de gemeente Dronten. Een tuin waar diverse Tuinhelden voorkomen is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en plagen. Tuinhelden zijn dieren en planten die jou helpen in de tuin.

En de winnaar is…

De wilde bij heeft gewonnen en is Tuinheld van Dronten! De wilde bij is een geliefde Tuinheld en heeft een belangrijke functie in onze voedselketen. Met hun bestuivende activiteiten dragen wilde bijen bij aan de groei en voortplanting van veel groenten en fruit, waardoor onze ecosystemen in balans blijven. Het komende jaar wordt er een boel georganiseerd om de wilde bij in het zonnetje te zetten en hun leefomgeving in de gemeente Dronten te verbeteren!

In actie voor de wilde bij!

Het komende jaar zijn er talloze activiteiten gepland om de wilde bij te ondersteunen. Zo stelt Samen Actief (de organisatie voor bewonersinitiatieven in de Gemeente Dronten) ‘doe het zelf’ bijenpakketten beschikbaar voor straten binnen de gemeente. De pakketten worden samen met bewoners samengesteld en kunnen bestaan uit: een bijenhotel, bijenvriendelijke zaden, drachtbomen, een cursus ecologisch tuinieren, etc. Wordt jouw straat de bijvriendelijkste van de gemeente Dronten? 

Zelf aan de slag voor de wilde bij

Iets BIJ-leren?

Eenvoudig leren hoe jij jouw tuin of balkon bijvriendelijker kan maken? Op de online Natuuracademie van IVN Natuureducatie staat nu de nieuwe e-learning ‘Iets BIJ-leren’.

Maak je eigen bijendrinkschaal

Een simpele manier om de wilde bij te helpen tijdens droge zomerdagen is door ze te voorzien van een drinkschaal. Bijen drinken namelijk water, maar lopen het gevaar te verdrinken in diepe vijvers.

Support de bij en maak een zaadbom!

Wil jij bijdragen aan een fijne leefomgeving voor de wilde bij en ze helpen aan voedsel? Maak dan zaadbommen voor een bloemrijke omgeving!

Bijen herkennen

Bekijk de IVN bijen zoekkaarten om allerlei soorten bijen te leren herkennen en de verschillen te zien met andere soorten zoals wespen.