Steeds meer educatieboeren in Flevoland

Steeds meer educatieboeren in Flevoland

Flevoland 6 juli 2021

De provincie Flevoland heeft er weer nieuwe educatieboeren bij. Zestien boeren namen op 2 juli officieel hun trainingscertificaat in ontvangst. Dit zet de teller op 30 getrainde educatieboeren. Hiermee wordt het voor Flevolandse basisscholen mogelijk om in eigen omgeving op boerderijexcursie te gaan.

De educatieboeren zijn getraind om de kinderen ‘belevend te laten leren’. Zij ontvangen met veel enthousiasme schoolklassen en laten de kinderen ontdekken en ervaren waar voedsel nou eigenlijk vandaan komt. Een getrainde educatieboer heeft didactische vaardigheden, werkt met educatielessen die aansluiten bij de kerndoelen van het basisonderwijs, biedt een erf waar veiligheid voorop staat en waar zintuigelijk leren mogelijk is. Er zijn educatieboeren actief vanuit de akkerbouw, pluimvee, melkvee, fruitteelt of combinaties hiervan.

Flevolandse scholen zijn welkom

Door de coronamaatregelen moesten de boerderijexcursies even op zich laten wachten. Inmiddels zijn enkele scholen langs geweest en dat smaakte voor zowel de school als de educatieboeren naar meer. In het nieuwe schooljaar hopen de boeren ook de rest van de Flevolandse basisscholen te verwelkomen. Geïnteresseerde scholen kunnen een boerderijexcursie boeken via de NDE-gids en Almeerse scholen via Stad & Natuur.  

Boerderijeducatie TollebeekFoto: Boerderijexcursie in Tollebeek

Provinciale coalitie DuurzaamDoor

Veel kinderen weten niet waar hun voedsel vandaan komt en waarom gezond eten belangrijk is. Daarom zijn IVN Flevoland, Stad & Natuur, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres en GGD Flevoland vanuit het project Duurzaam Door aan de slag gegaan met ‘voedseleducatie Flevoland’, waar boerderijeducatie onderdeel vanuit maakt. Het doel? Alle Flevolandse kinderen op voedselontdekkingstocht laten gaan, zodat zij leren om zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Het trainen van de educatieboeren en het ontwikkelen van de educatie is mogelijk gemaakt door ondersteuning van de provinciale coalitie DuurzaamDoor en het landelijke programma Jong Leren Eten en uitgevoerd in samenwerking met de Flevolandse gemeenten.

Deel deze pagina