Schooldirecteur Grietje Captein over het belang van risicovol spelen en hun avontuurlijke groene schoolplein

Schooldirecteur Grietje Captein over het belang van risicovol spelen en hun avontuurlijke groene schoolplein

Flevoland 11 mei 2022

Met in de kernwaarden autonomie en ontwikkeling als belangrijke speerpunten van de school leek het ons een goed idee om meer te weten te komen over het avontuurlijke schoolplein van CBS Sjaloom in Rutten. Directeur Grietje vertelt over de visie op risicovol spelen, het betrekken van collega’s en de reacties op hun nieuwe schoolplein.

groen schoolplein Flevoland

Waarom is risicovol spelen belangrijk?

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten. Kinderen groeien op in een omgeving die heel erg gericht is op veiligheid en het voorkomen van ongelukken. Met risicovol spelen worden ze motorisch vaardiger maar ook creatiever en krijgen meer zelfvertrouwen. Goed voor hun ontwikkeling dus.

groen schoolplein Flevoland

Welke effecten merk je bij de leerlingen?

De leerlingen vinden het heerlijk om in de bosjes en bomen te spelen. Er wordt ontzettend veel gespeeld in, op en aan de survivalbaan. Er is veel ruimte, veel groen, veel spel aanleidingen en weinig speeltoestellen. Er zijn veel materialen (kleden, banden, planken) waar kinderen mee kunnen spelen. We merken dat ze creatiever zijn, ze creëren zelfvertrouwen en proberen meer uit. Ook leren ze verantwoordelijkheid te dragen voor waar ze mee bezig zijn.

groen schoolplein Flevoland risicovol spelen

Waar liep je tegenaan?

Sommige ideeën konden door wet- en regelgeving niet worden gerealiseerd omdat je aan zoveel zaken moet voldoen. Zo wilden we bijvoorbeeld slingertouwen/schommels aan touwen vastmaken in de bomen. Dit mag niet omdat het dan als speeltoestel gezien wordt en gekeurd moet worden. Wel blijven we door ontwikkelen en gaan we binnenkort kijken welke mogelijkheden er nog allemaal zijn.

groen schoolplein Flevoland Rutten

Net als in de maatschappij hebben we in ons team ook collega’s die graag alle risico’s uitsluiten. Zij vinden het dan ook lastig om de kinderen de ruimte te geven. We houden het gesprek gaande met elkaar.

Hoe betrek je ouders en collega’s bij de plannen voor het plein?

We voeren hierover in het team regelmatig het gesprek maar ook nieuwe leerkrachten proberen we meteen mee te nemen in onze visie. We hebben in mei een ouderavond en daar vooraf zal een teamtraining plaatsvinden over risicovol spelen. In de nieuwe schoolgids en op de website komt hier daarna een stukje over. Nieuwe ouders worden bij de gesprekken ook ingelicht over onze visie.

groen schoolplein Flevoland

En tot slot, heb je nog tips voor andere scholen?

De belangrijkste tip is gewoon doen! Maar zorg wel dat iedereen de beweegreden snapt waarom je hiermee aan de slag wilt. Begin ergens en bouw het van daaruit verder op.

Download de informatie over wet- en regelgeving op het groene plein

Download de factsheet risicovol spel

Klik hier om nog meer voorbeelden te zien van groene schoolpleinen in Flevoland.

Deel deze pagina