Digitale Schoolpleinsafari Flevoland

Groene schoolpleinen zijn er in vele soorten en maten. Om je te laten zien wat er allemaal mogelijk is, nemen we je mee langs vier Flevolandse pleinen. Samen met onze kinderdirecteur Roxanne hebben we schooldirecteuren gevraagd naar hun ervaringen. Ga je mee?

Klik op de uitgelichte scholen (ster) om meegenomen te worden in het verhaal achter dit groene plein. De andere groene markers geven de overige groene schoolpleinen in Flevoland aan. 


De vijf uitgelichte schoolpleinen

 1. Almere: Basisschool Het Spectrum
  Klik hier voor het interview met Bart Kuipers over de motivatie van deze school om voor een groen plein te kiezen en het effect dat zij zien.
 2. Dronten: Basisschool Het Wilgerijs
  Klik hier voor het interview met Saskia Linschoten over de aanleg en het onderhoud van hun groene plein.
 3. Lelystad: Basisschool De Boeier
  Klik hier voor het interview met Roelie Renzema over het betrekken van ouders, kinderen en de buurt bij een groen plein. 
 4. Zeewolde: Basisschool de Wetering
  Klik hier voor het interview met Peter Hulstein over educatieve mogelijkheden van een groen plein. 
 5. Noordoostpolder: CBS Sjaloom in Rutten
  Klik hier voor het interview met Grietje Captein over het belang van risicovol spelen en hun avontuurlijke groene schoolplein.

Download de digitale Schoolpleinsafari als PDF

Op zoek naar meer foto's van pleinen

Ons lijkt het mooi om zoveel mogelijk groene schoolpleinen in kaart te brengen. Dit om te laten zien hoe je van schoolpleinen groene speel- en leerplekken kunt maken. Staat jouw groene schoolplein er niet op? Stuur dan een e-mail naar flevoland@ivn.nl. Vermeld hierin de naam, het adres en stuur vooral ook foto's mee.  

Digitale Schoolplein Safari 2Foto: Het groene schoolplein van basisschool De Boeier (Lelystad)

Ideeën en tips van kinderdirecteur Roxanne

Kinderdirecteur Roxanne ging aan de slag om te onderzoeken waarom een groen plein eigenlijk zo belangrijk is, en welke onderdelen echt niet kunnen missen op een groen plein. Roxanne: ‘Een groen schoolplein, dat willen alle kinderen. Ik heb wat ideeën in een collage gezet. Een klein stuk tegels eruit en wat groens erin maakt al verschil.’

In de collage laat ze zien wat haar ideeën en tips over een groen schoolplein zijn. Roxanne geeft inspirerende voorbeelden zoals een wilgenhut, buitenlokaal en een eettuintje. Maar een groen schoolplein is volgens haar niet alleen een fijne plek voor kinderen. Ook beestjes en insecten kunnen goed leven op het plein, als ze daar de ruimte voor krijgen. Wilde bloemen helpen daarbij. Bekijk Roxanne’s collage voor al haar tips.

Collage kinderdirecteur Roxanne over groene schoolpleinenVoor meer inspiratie volg Roxanne op LinkedIn. 

Op 100% van de Flevolandse pleinen een vergroening

IVN Flevoland droomt van een natuurlijke, gezonde speel- en leerruimte op elke Flevolandse basisschool. Om die droom dichterbij te brengen zijn we de Revolutie groene en gezonde pleinen gestart. Ons doel: op 100% van de Flevolandse pleinen een vergroening realiseren. Sluit je aan bij de Flevolandse Revolutie groene en gezonde pleinen en blijf op de hoogte van alle acties. 

De Digitale Schoolpleinsafari Flevoland wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Flevoland.